Održana je osnivačka skupština Vatrogasne zajednice Općine Ivanska koju je sazvao načelnik Željko Mavrin. Kako općina ima osam aktivnih DVD-a, dužna je bila osnovati Vatrogasnu zajednicu prema zakonu o vatrogastvu.

Podsjetimo Općina Ivanska imala je Vatrogasnu zajednicu koja je bila ugašena pa se pitanje Vatrogasne zajednice dosta potezalo.

Za predsjednika Vatrogasne zajednice općine izabran je Mario Modrić kojeg smo pitali o razlozima gašenja prijašnje vatrogasne zajednice.

– Prijašnja vatrogasna zajednica bila je jedna od najuspješnijih i najorganiziranijih zajednica na županiji. Stvarno je šteta što je došlo do gašenja zajednice, a razlozi ni danas nisu posve jasni. Činjenica je da tadašnja lokalna vlast nije imala sluha za vatrogastvo. Zakon o vatrogastvu se nije poštovao i tadašnje vodstvo Zajednice jednostavno nije moglo uspostaviti dijalog s vodstvom općine. Bez financiranja, koje je zakonska obaveza lokalne samouprave, vatrogastvo ne može funkcionirati, a financiranja nije bilo. Srećom, evo i to se promijenilo. Iz proračuna Općine Ivanska izdvajaju se zakonski predviđena sredstva za funkcioniranje vatrogastva, pa čak i više, komunikacija je uspostavljena i vjerujem da ćemo se uskoro vratiti tamo gdje smo i bili prije gašenja zajednice – rekao nam je Modrić.

Na osnivačkoj skupštini za tajnika je izabran Milan Grgić, predsjednik DVD-a Srijedska, za zapovjednika od strane Skupštine predložen je Mario Mustač, vatrogasni časnik i zapovjednik DVD-a Ivanska. Njegovo imenovanje očekuje se nakon javnog poziva koji se zakonski mora odraditi. To je čovjek s dugim stažom u vatrogastvu, te višegodišnjim iskustvom zapovjedne odgovornosti. Zamjenika predsjednika imenovat će se na sljedećoj sjednici Skupštine, a na prijedlog Predsjedništva koja će se održati ovih dana, a zamjenika zapovjednika nakon imenovanja glavnog zapovjednika.

– Prvenstveno želimo funkcionalnu Vatrogasnu zajednicu općine Ivanska. Nadamo se i vjerujemo u redovito financiranje, a entuzijazma i volje nam ne nedostaje. Svjesni smo da je u ovih nekoliko godina nepostojanja vatrogasne zajednice sve nekako utihnulo, ljudi su izgubili interes za vatrogastvo, zaokupljeni su svojim problemima. Naš zadatak je motivirati ljude da se pokrenu u svojim sredinama, da ne dozvole gašenje društva u svom mjestu, da se okupljaju oko vatrogastva. Svakako ćemo raditi na opremanju kako stožernog društva, tako i ostalih društava prema planu. Edukacija koja je izostala zadnjih godina nam je prioritet i već ove jeseni pokušat ćemo poslati na školovanje ljude bar za osnovno zvanje vatrogasca. Radit ćemo na tome da svako društvo ima uređenu postrojbu kako to i predviđa zakon o vatrogastvu. Suradnja s ostalim zajednicama na području naše županije u stvari nije ni prestala jer je DVD Ivanska aktivno djelovalo na svim područjima vatrogastva, ali nepostojanje vatrogasne zajednice onemogućavalo je mnogo toga. Rad s djecom i mladima jedna je od osnovnih zadaća u vatrogastvu i za to imamo posebne planove. Puno toga je u planu, ideje postoje, nadamo se da ćemo i mi imati podršku odgovornih, barem istu kakvu planiramo pružiti našim članicama, odnosno društvima – rekao je Modrić i dodao kako Vatrogasna zajednica Općine Ivanska broji 8 članica, odnosno 8 DVD-ova za koje će se potruditi nabaviti i novu opremu.

– Što se tiče opremljenosti, DVD Ivanska je stožerno društvo, koje je jako dobro opremljeno, s jakom postrojbom i generalno najuređenije društvo, spremno odraditi i zahtjevnije intervencije. Ostala društva su manje opremljena, ali u planu je poraditi na opremanju tih društava. Nakon što zapovjednik VZO Ivanska izvrši reviziju opreme svih članica, odlučit ćemo na koji način i kojim redoslijedom opremati društva. U Ivanskoj i Staroj Plošćici postavljeni su vatrogasni ormarići na strateškim mjestima u selu u kojima se nalazi oprema za početno gašenje požara uz pomoć hidranta. Jedan od prvih zadataka nam je postavljanje takvih ormarića u sva mjesta gdje postoji hidrantska mreža – kazao je Modrić.

Osim ovih planova jedan od prioriteta novog vodstva bit će rad s djecom i prenošenje ljubavi prema vatrogastvu upravo na najmlađe.

– Prije gašenja vatrogasne zajednice, bili smo jedna od najjačih zajednica u županiji po broju natjecateljskih ekipa. Trenutno s djecom radi samo DVD Ivanska. Treneri rade sa četrdesetak mališana. To su djeca i iz drugih mjesta općine Ivanska gdje se trenutno ne radi na ovaj način. Činjenica je da je u okolnim mjestima sve manje djece, u nekima ih niti nema devetero koliko broji odjeljenje. Pokušat ćemo motivirati i druga društva zajednice na rad s djecom i mladima, jer to je jedini način opstanka vatrogastva. U DVD-u Ivanska se trenutno radi na ponovnom okupljanju ekipe mladeži, u osnovnoj školi imamo izvannastavni predmet mali vatrogasci koji vodi učiteljica, vatrogasna časnica i vatrogasna sudkinja Marina Đuran Ferenčak. U svakom slučaju, prostora za napredovanje ima, i mislim da uz malo više angažiranosti nas odraslih straha za vatrogastvo ne bi trebalo biti – zaključio je predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Ivanska Mario Modrić.