21.4 C
Bjelovar
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Zanimljivosti o lubenici koje možda niste znali

Nove vijesti

Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće – poput bundeve i tikve. Bez obzira bila lubenica voće ili povrće, u ovim toplim, ljetnim danima ništa ne gasi žeđ bolje od nje. Može biti dugoljastog ili okruglog oblika. Ima svjetlije ili tamnije zelenu koru, više ili manje prošaranu pjegama ili prugama. Lubenicu je najbolje jesti u ljetnim mjesecima jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka. Izvrstan je izvor vitamina A, C, kalija i magnezija. Također, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 grama.

Lubenica u sebi sadrži puno toga dobroga i nadasve zdravoga; foto: Canva

Ona nije samo ukusno nego i zdravo voće. Sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega, povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma, a savršena je i za osobe sa slabim libidom. Naime, sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila. Nadalje, u 120 grama lubenice se nalazi čak 150 miligrama citrulina.

Stoga je treba konzumirati u što većim količinama; foto: Canva

Treba naglasiti da njezine koštice nisu štetne. Upravo suprotno – bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj se medicini koštice lubenice koriste za čišćenje bubrega, ali i druge medicinske svrhe. Ukoliko želite u potpunosti očistiti organizam, ujutro i navečer popijte čašu probiotičkog jogurta, dok u ostatku dana konzumirajte samo lubenicu. Nije određeno koliko je smijete pojesti. To ovisi samo o vama. Ako želite, možete pojesti i do 5 kilograma.

Uz to što je puna zdravih sastojaka, možete ju rezati na razne oblike; foto: Canva

Idući dan započnite voćem, a nekoliko sati nakon toga možete pojesti kuhano povrće ili laganu juhu. Čišćenje tijela lubenicom je zdravo i nije naporno za organizam. Ovo možete napraviti dva puta u ljetnom periodu, a kažimo kako je i kora lubenice izrazito zdrava te ju ne treba bacati.

Ne bacajte niti jedan njen dio; foto: Canva

To u prijevodu znači da ona: pomaže u trudnoći, sprječava artritis i reumu, prevenira srčani udar te druge teške bolesti, regulira krvni tlak i čuva zdravlje očiju. Dakle, konzumirajte lubenicu u što većoj mjeri iskoristivši svaki njen dio. Na taj ćete način najbolje brinuti o svom zdravlju.  

Vezane vijesti

- Oglas -
spot_img

Crna kronika