Danas (srijeda, 29. lipnja), u okviru projekta „Osobni asistenti – bolji život osoba s invaliditetom“ je u bjelovarskom hotelu Central održana konferencija za novinare vezana za treću evaluacijsko – supervizijsku radionicu. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a tim se povodom svim prisutnima, nakon upućenih pozdrava prigodnim riječima obratio Tomislav Novosel – predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Mnogo toga lijepoga se danas moglo čuti u bjelovarskom hotelu Central; foto: Lorenzo Kocijan Pacas

–S provođenjem ovog projekta smo započeli 2021. godine, točnije 3. svibnja navedene godine. Njegova je vrijednost 573 000,00 kuna, a trajat će sve do 3.1. 2023. Tim sredstvima ćemo u tom razdoblju financirati ovaj institut (osobnu asistenciju) za šestero naših članova te smo, isto tako, zaposlili još šestero osobnih asistenata koji s njima rade. Dakle, zadovoljni smo, sretni i ponosni što ovaj posao radimo već punih 15 godina. U priču smo krenuli sa svega tri asistenta, a s vremenom smo, surađujući s europskim partnerima uvidjeli da je to nešto što ima smisla i nešto što osobama s invaliditetom može biti od velike koristi.

Sada sveukupno imamo 29 osobnih asistenata, a moram naglasiti kako nam na samom početku nije bilo potpuno jasno u što se opuštamo. No, kako su godine prolazile tako smo i mi učili (formalno – na raznim edukacijama, ali i neformalno – u svakodnevnom životu). Svaki korisnik je na svoj način zahtjevan, izazovan pa koristim ovu priliku te se zahvaljujem svim osobnim asistentima na trudu kojeg ulažu. Također, paralelno sa osobnim asistentima smo krenuli u posao pomoćnika u nastavi što je potrebitoj djeci uvelike pomoglo da savladaju programe koji su stavljeni pred njih.

Na taj su način ona uspjela doći do željenih rezultata, odnosno upisati fakultete. Ovoga trenutka imamo osam osoba koje pohađaju fakultete, dok su se pojedinci, po završetku istoga već zaposlili. Jedan od najsvjetlijih primjera je naša Marieta Magdić koja je uz odlične obrazovne rezultate došla do položenog vozačkog ispita B kategorije. Vrijedno spomena jest i to da se bavi sportom, točnije stolnim tenisom gdje niže medalju za medaljom. Nadalje, do kraja ove godine će se donijeti zakon o osobnim asistentima te oni više neće biti dio projekata koji ovise o tome ima li ili nema financijskih sredstava već će biti financirani iz lokalnog ili državnog proračuna. Dakle, to će tada biti stalna usluga osobama kojima je to potrebno – iscrpan je bio Novosel.

Već spomenutu Marietu Magdić, korisnicu asistentskih usluga smo također zamolili za nekoliko riječi:

–Unatoč operacijama koje sam imala ove godine sam se maksimalno trudila odlaziti na treninge te sam ih, usprkos bolovima odrađivala na najvišoj mogućoj razini. Obzirom da nemamo dvoranu u Ivanskoj naš DVD mi je ustupio vatrogasni dom i ja sam svim njegovim članovima na tome neizmjerno zahvalna. Srce mi je veliko kao kuća obzirom na osvojena odličja za Hrvatsku iako, moram istaknuti kako sam u Češku, na svjetske igre mladih koje su održane prije svega nekoliko dana otišla neopterećena rezultatom. Moja trenerica mi je rekla da se tamo idemo zabavljati tako da su ova tri zlatna odličja koja sam donijela kući samo jedna velika kruna – emotivno nam je o svom plodonosnom nastupu u Češkoj govorila Magdić koja, to je očigledno nikada ne odustaje. 

Svestrana Marieta Magdić; foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Obratila nam se i Mihaela Bujan, jedna od osobnih asistentica:

–Asistentica sam od rujna prošle godine, a moje korisnice su Adriana Krog i Božica Vugrinec. Svaki dan sam s njima – četiri sata kod Adriane, četiri kod Božice te bih naglasila kako mi se ovaj posao sviđa jer sam u mogućnosti pomaganja potrebitim osobama. Pomažem im u svakodnevnim aktivnostima i nije mi teško. Inače sam završila Ekonomsku i Birotehničku školu Bjelovar, sada pohađam predškolski odgoj te ovo radim uz svoje fakultetske obveze. Uz sve navedeno, moram kazati kako sam sa svojim korisnicama postala dobra prijateljica što je još jedna lijepa stvar ovoga posla – rekla je Bujan.

Mihaela Bujan; foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Zaključno, evaluacija – supervizija rada osobnih asistenata, uz potrebne intervencije je obvezna projektna aktivnost kojom se nastoji postići da pružena usluga bude kvalitetnija te prilagođena specifičnim potrebama pojedinaca – korisnika i sigurni smo kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti.