PU Bjelovarsko-bilogorska za sve građane ima nekoliko preventivnih savjeta. Naime, budući da dolazi sezona godišnjih odmora vrijedne stvari treba sačuvati od mogućih provalnika. Kako bi se zaštitili te svoj dom učinili sigurnim, savjetuje se da se novac, umjetnine i ostale dragocjenosti ne ostavljaju na dostupnim mjestima poput kuhinjskih elemenata, pod madracem ili u garderobnim ormarima. Pohranite ih na sigurno, a to su bankovni trezori ili dajte na čuvanje osobi od povjerenja.

Ključ od kuće ili stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće te sličnim mjestima. Ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene već ključ ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti često obilaziti vaš dom. Organizirajte da vam netko prati poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga. Ne uklanjajte cvijeće s balkona te ne spuštajte rolete do kraja jer na taj način dajete poruku da ste odsutni.

Osobi od povjerenja ostavite adresu na kojoj boravite, odnosno broj telefona na koji vas se može dobiti za vrijeme vaše odsutnosti. Ukoliko imate alarmni sustav uključite ga, a također, spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje – ljestve, sanduke i slično. Na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima te drugim većim otvorima. Isto tako, preporučljiva je rasvjeta koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem.

Ne govorite svima o vašem putovanju te ne ostavljajte poruke tog tipa na društvenim mrežama. Ako vam se i pored svih ovih samozaštitnih mjera dogodi da postanete žrtvom provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa te nazovite policiju na broj 192 jer je svaki trag važan u potrazi za provalnikom.