-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Osigurana besplatna prehrana za djecu u riziku od siromaštva u školskoj 2022./23. godini

Nove vijesti

Župan Marko Marušić potpisao je u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ugovor o osiguranju besplatne školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o 980 tisuća kuna za prehranu 969 djece u 21 osnovnoj školi koji su osigurani putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Županija je prijavu pripremila u suradnji s JU Razvojna agencija.

U ime 7 županija i 10 gradova koji su obuhvaćeni prvom odlukom o odobravanju sredstava zahvalio je župan Marko Marušić.

– Mislim da bismo svi mi koji smo danas potpisali ugovore voljeli da nam oni nisu potrebni jer bi to značilo da na svom području nemamo djece u riziku od siromaštva. No realnost je drukčija, pa zahvaljujem uime svih na ovoj pomoći koja je namijenjena za iduću školsku godinu. Na otvorenom pozivu moglo se dobiti najviše milijun kuna, ali to u našem slučaju neće biti dovoljno za svu djecu s područja županije, pa ćemo morati izdvojiti dodatna sredstva baš kao i ove školske godine kada smo u županijskom proračunu osigurali dodatnih 350 tisuća kuna – kazao je župan Marušić.

Prvih 17 odobrenih projekata vrijedno je oko 14,5 milijuna kuna. Ukupno je putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije za tu namjenu osigurano 30 milijuna kuna.

– Mi ćemo na ovaj način za 226 škola i nešto manje od 15 tisuća učenika osigurati topli obrok. S obzirom na to da ova višegodišnja financijska perspektiva završava i da u idućoj nisu predviđena sredstva za dodjelu putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije mi smo ovu aktivnost uvrstili u Europski socijalni fond plus i predvidjeli alokaciju od nešto više od 35 milijuna eura kako bismo nastavili financirati osiguranje dječjeg školskog obroka – istaknuo je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Dodao je kako se prema podacima Državnog zavoda za statistiku i osnivača škola procjenjuje da će u idućoj školskoj godini trebati osigurati sredstva za prehranu 30 tisuća djece. Prema posljednjim podacima iz 2020. godine u Hrvatskoj je postotak djece u riziku od siromaštva pao ispod 17 posto i iznosi 16,8 posto. To je niže od prosjeka na razini EU gdje je u riziku od siromaštva 21 posto djece.

Izvor: bbz.hr

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika