Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak je sa svojim suradnicima danas (petak, 24. lipnja), u dvorištu gradske uprave ugostio karavanu biciklista-maratonaca koji već dugi niz godina u organizaciji hrvatskog društva Ljubljana provode projekt pod nazivom „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana“. Dakle, ovdje je većinom riječ o biciklistima iz susjedne nam Slovenije koji svoj put, dugačak čak 500 kilometara prevaljuju u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, odnosno na herojski grad Vukovar.

Dolazak biciklističke karavane u Bjelovar

Njihova ovogodišnja priča je započela 22. lipnja (srijeda) u ranojutarnjim satima, sva mjesta te gradove koje su oni prošli ili će to tek učiniti je teško i pobrojati, a sve će biti okončano sutra (subota, 25. lipnja) dolskom u Ljubljanu oko 17 sati. Ovi ljudi velikoga srca su svugdje gdje se pojave te se nakratko zaustave dočekani kao atrakcija, raširenih ruku pa je tako bilo i u Bjelovaru. Zasluženo su se okrijepili, ponešto ubacili u svoje želudce, razmijenjeni su prigodni pokloni s domaćinima pa se potom krenulo u nastavak ove nesvakidašnje avanture.

Hrebak je od gostiju primio prigodan poklon

Naravno, Hrebak je svima skupa poželio dobrodošlicu, sreću, iskazao zadovoljstvo što u svemu ovome barem nakratko sudjeluje i grad Bjelovar, a također, uslijedila je i slovenska zahvala. Stoga, ovdje se radi o jednoj prelijepoj gesti koja će se, sigurni smo nastaviti i u budućnosti. Zaključno, sada nam je, poslije svega izrečenoga preostalo još samo prenijeti vam nekoliko riječi koje smo imali prilike čuti od Hrebaka, odnosno predstavnika slovenskih biciklista.

Bjelovarski gradonačelnik u ugodnom društvu slovenskih prijatelja

–Ovaj projekt se provodi dugih 18 godina te vjerujem kako će on živjeti još barem toliko. Cijenimo ga, poštujemo. Rekao bih kako on inicijalno spaja Vukovar i Ljubljanu, ali isto tako, spaja i sve ostale gradove koji se nađu na putu dobre namjere ovih divnih ljudi. Oni iskazuju svoju dobrotu radeći ono što vole, a na taj se način promovira sport i turizam. Dakle, sve ovo je jedna prekrasna promocija krajeva kroz koje se prolazi i još jednom ću kazati – nadam se da će ovaj projekt živjeti još dugo, dugo – ovako nam je govorio bjelovarski gradonačelnik.

Joža Hrovat

–U ovom sam društvu od 2014. godine, a ono što me najviše privuklo je „Put prijateljstva“ kako se uostalom zove i sam projekt. Grad Vukovar je pretrpio mnoštvo velikih, strašnih nesreća i uvijek se lijepo tamo vratiti kako bismo čuli neke nove ljudske priče. Mi na svoj način pokušavamo pridonijeti miru u cijelom svijetu, u ovom slučaju konkretno gradu Vukovaru te se nadamo da se one ratne godine na ovim prostorima više nikada neće ponoviti. Nastavit ćemo se i u budućnosti zalagati za mir, a naglasio bih da je jako teško opisati svu tu toplinu kojom bivamo dočekani u raznim gradovima. Stoga, svima se zahvaljujemo od srca i uvijek ovaj projekt provodimo ponosno – rekao nam je Joža Hrovat.