Foto: Dražen Kocijan

– Za razliku od bivšeg direktora Bjelovarskog sajma koji je zatvarao manifestacije i rasprodavao stvari sa sajma mi idemo s jednom drugom politikom – kazao je na početku današnje konferencije za novinare v.d. direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.
Povod konferencije je bila najava ponovnog otvaranja stočnog sajma na sajamskom prostoru u Gudovcu.

– Stočni sajam je zatvorio bivši direktor sajma 18. svibnja 2016. godine, prije više od šest godina. Njegovo zatvaranje nije imalo nikakve veze s koronom. Mi smo poduzeli ono što smo trebali. Uputili zahtjeve za ponovnim otvaranjem prema Državnom Veterinarskom inspektoratu i Agenciji za hranu. Prije mjesec dana dobili smo rješenje da sajam ima svoj broj -rekao je v.d. direktor sajma Salaj koji je svjestan i stanja da u županiji više nije onakav stočni fond kakav je bio prije nekoliko godina.

Foto: Dražen Kocijan

– Još uvijek postoji stočni fond i mi kao i Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija želimo pomoći tim preostalim poljoprivrednicima da mogu doći prodati ono što proizvedu. Trebalo je baždariti vagu koja je bila zapuštena i devastirana. Dogovorili smo s veterinarskom stanicom dežurstva veterinara koji moraju obavezno biti ovdje. Dogovorili smo i čovjeka iz Gudovca koji će raditi na tom sajmu. Radno vrijeme sajma će biti svakog četvrtka, kao što je to nekad bilo, od sedam sati ujutro pa do devet sati – pojasnio je Salaj i dodao kako su Županija i Grad osigurali sredstva za funkcioniranje Stočnog sajma sve u cilju pomoći stočarima ovog kraja.

– Mi smo kao organizatori odlučili da prvi mjesec dana radimo bez naplate. Prije se naplaćivao ulaz i vaganje. Mi u početku nećemo naplaćivati ništa. Kroz određeno vrijeme kada sajam zaživi vjerojatno ćemo naplaćivati samo vaganje – dodao je Salaj.

Foto: Dražen Kocijan

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak kazao je kako je inzistirao prije pet godina da se stočni sajam vrati na sajamski prostor u Gudovcu.

– Ne možemo mi biti ti koji ćemo se hvaliti da smo županija prepuna potencijala i kako se tu mogu napraviti velike stvari u poljoprivredi jer mi smo te velike stvari u poljoprivredi imali ali smo ih izgubili. Nije da mi ovdje krećemo od nule, mi ovdje moramo krenuti od minusa. Da bi se ponovno mogli vratiti barem na nulu mi moramo napraviti nekakvu postojeću infrastrukturu i tu mi je drago da je novi direktor sajma odlučio da se to može napraviti i drago mi je da je to županija inicirala. Pohvaljujem i župana i pročelnika što su odlučili inicirati ovu promjenu, a mi smo kao grad to objeručke prihvatili – kazao je Hrebak.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić dodao je da je Bjelovarsko-bilogorska županija druga po broju grla goveda, ali da se treba raditi puno toga da se županija vrati tamo gdje je bila prije.

– Ovaj sajam će biti jedan mali kotačić koji će potaknuti još više razvoj poljoprivrede, odnosno proizvođače goveda – dodao je Marušić i kazao kako su ispitivanja pokazala da interes za stočni sajam postoji.

– Drago mi je da ćemo u četvrtak imati prvi sajam nakon 2016. godine. Na sajmu ćemo moći povezati same uzgajivače s kupcima na jednom mjestu. Novina je i što će se svaki prodavatelj najaviti s kojom robom dolazi na sajam tako da će kupac znati na koju robu može računati. Sve su to novine s ciljem razvoja naše poljoprivrede i pomoći proizvođačima goveda – rekao je Marušić koji je pozvao prodavače i kupce da već ovog četvrtka dođu na sajamski prostor u Gudovcu.

Foto: Dražen Kocijan