Foto/Lorenzo Kocijan

Udovice i udovci od iduće godine moći će primati svoju i do najviše 20,8 posto mirovine preminulog supružnika, a obiteljska mirovina od 1. siječnja 2023. diže se za deset posto. To je najvažnija izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koju su u Banskim dvorima predstavili premijer Andrej Plenković, Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Silvano Hrelja saborski zastupnik HSU-a

U prvoj godini novi model obuhvatit će oko 155 tisuća korisnika, a riječ je mahom o udovicama koje prema važećim propisima nisu mogle zadržati svoju mirovinu i uzeti dio suprugove već su mogle odreći se svoje i uzeti 70 posto suprugove.

Prema izmijenjenim odredbama zakona sada će imati mogućnost izbora. Moći će primati obiteljsku mirovinu koja se diže na 77 posto od mirovine preminulog supružnika ili će moći zadržati svoju mirovinu i dobiti 27 posto od obiteljske.

Premijer je kazao da izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju stavljaju poseban naglasak na korisnike obiteljskih mirovinima.

‘Omogućujemo im pravedniji izračun mirovine kao i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Samo ovim izmjenama obuhvatit ćemo gotovo 300 tisuća umirovljenika za što ćemo u 2022. izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna’, kazao je premijer.

Prema njegovim riječima više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću mirovinu odnosno, 250 kuna prosječno.

‘Za više od 155 tisuća korisnika mirovine će se povećati za oko 500 kuna mjesečno’, rekao je Plenković.

Kazao je i da izmjene predstavljaju iskorak u mirovinskom sustavu koji nije omogućavao do sada isplatu dvije mirovine.

Uvjeti da se može primati mirovina po ovom modelu je da preživjela osoba ima 65 godina i da je jedini korisnik obiteljske mirovine te da ukupna mirovina ne prelazi 5850 kuna.

Ministar Marin Piletić kazao je da su tri su ključne promjene: povećanje osobne mirovine, povećanje najniže mirovine i pravo na dio obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu.

‘Obiteljske mirovine povećat će se za 10 posto, za oko 250 kuna. To ćemo postići povećanjem mirovinskog faktora, ovisno o broju korisnika obiteljske mirovine. Druga važna promjena je pravo na korištenje dijela mirovine preminulog supružnika uz osobnu mirovinu. Dosad se nije moglo koristiti dvije mirovine paralelno, sad se usklađujemo s europskom praksom. Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto. Predviđeni najviši iznos je 5850 kuna, kumulativna mirovina ne bi smjela prijeći taj iznos”, rekao je Piletić o najvišoj kumulativnoj mirovini, odnosno zbroju osobne mirovine i dijela mirovine umrlog supružnika.

Naveo je da je treća izmjena je postupno povećanje najniže mirovine za 287.000 umirovljenika.

‘Očekujemo da to bude 1,5 posto, a onda 1.1.2025. još 1,5 posto. Ukupno za ove tri mjere stajat će 4,4. milijarde kuna do 2025. godine’, rekao je Piletić.

Silvano Hrelja, kazao je da će zakon uskoro biti u javnosm savjetovanju i da će sigurno biti više kritika nego pohvala, ali da je zadovoljan kako je sve napravljeno.

‘Puno smo računali i došli do modela koji je kompromis između uzajamnog i solidarnog. Nisam euforičan, ali sam zadovoljan jer su ovo primjerni koraci’, kazao je Hrelja, piše tportal.hr.