Održana je 9. redovna skupština Kluba 2/105, braniteljske udruge koja okuplja branitelje s područja Grada Čazme i općina Štefanje i Ivanska.

Glavni cilj rada ove udruge je promicanje i održavanje identiteta ove ratne postrojbe i čuvanja uspomena uz njen ratni put kao i zaštita časti i dostojanstva poginulih branitelja.

Na rad ove udruge protekle dvije godine je dijelom utjecala pandemija koronavirusa, no bez obzira na tu činjenicu članovi su bili aktivni i obilježili niz važnih datuma. Ono na čemu se najviše radilo je obilježavanje trideset godina od odlaska pripadnika 2. bojne 105. brigade na ratište. Obljetnica je održana 19. kolovoza 2021. godine u Štefanju.

– Prošla godina za našu Udrugu je bila jako stresna i naporna. Čazma nije bila u ratnim događanjima, a imamo dvadeset i devet poginulih branitelja, za naš kraj ovaj broj je jako puno. Partneri u radu su nam Grad Čazma i općine Štefanje, Ivanska i Bjelovarsko-bilogorska županija – istaknuo je predsjednik udruge Ivica Bok govoreći okupljenim članovima.

Predsjedništvo udruge dalo si je zadatak da u skoroj budućnosti 2. bojna 105 brigade dobije svoju monografiju u kojoj će biti opisan njen ratni put.

Ivica Bok predsjednik Kluba 2/105

– Razlog izdavanja monografije je da naš put ostane trajno zapisan. Čazma i 2. bojna se nemaju čega sramiti i mi ćemo to napraviti. Ove godine u tom smjeru smo napravili dosta razgovora. Grad Čazma i gradonačelnik Pirak su nam se ponudili kao partneri, imamo i ljude iz Centra za kulturu Čazma tako da to neće biti problem – dodao je Bok.

Ono što je najbitnije je da članovi udruge govore istinu djeci o Domovinskom ratu, jer istinu mogu govoriti samo oni koji su u ratu sudjelovali naglasio je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak i dodao kako se grad Čazma i općine Štefanje i Ivanska ponose radom tri braniteljske udruge koje djeluju na njihovim područjima. Najavio je i skoro otvorenje Doma branitelja u Čazmi.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

– Zgrada Doma branitelja je konačno završena. Osnovna namjena zgrade bit će kao što joj ime i kazuje da bude dom svim našim braniteljima u kojoj će mjesto za rad naći sve tri naše udruge, ali i svi ostali koji će željeti koristiti taj prostor – rekao je Pirak i najavio otvorenje zgrade uz obilježavanje Dana grada Čazme.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije na skupštini je bila zamjenica župana Marija Jungić koja je pohvalila rad udruge i istaknula kako je upravo ova braniteljska udruga jedna od najbolje organiziranih braniteljskih udruga u županiji koja se ističe kvalitetom svog rada.

Zamjenica župana Marija Jungić

– Da vas tih devedesetih godina nije bilo i da niste istaknuli ono najvažnije što ste imali, to su životi i zdravlje i da niste stali ispred svog naroda ne bi danas bilo ovdje ni nas, ni politike ni udruga ni bilo čega. Na tome vam se zahvaljujemo. Čazma je u još jednoj stvari posebna, to je da ste svoje domove branili jedno vrijeme na samim pragovima svoga grada i svojih općina. Niste tu stali već ste otišli korak dalje i otišli ste na ratišta gdje ste dali još veći doprinos i gdje ste ostavili dvadeset mladih života – istaknula je Jungić.