Foto/OPG Duk

Nevrijeme praćeno snažnom tučom, koje je jučer navečer pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska Sela, uzrokovalo je golemu štetu na usjevima i vinogradima. U Zagorje je jutros stigla ministrica poljoprivrede Marija Vučković javlja N1.

Kad je riječ o protugradnoj obrani, istaknula je: ‘Ministarstvo poljoprivrede nije za to nadležno. Znanstvena zajednica nam je rekla da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit, ne postoje znanstveni dokazi za to. Taj sustav postoji tek u nekoliko država, ali ne na nacionalnom nivou nego među lokalnom zajednicom. Pokrivao je 13 hrvatskih županija. Svaka pomoć poljoprivredi treba biti cjelovita jer trošimo sredstva poreznih obveznika. Idemo na investicijsku obnovu, dodatne potpore zbog gubitka prihoda i financiranje mreže obrane’ prenosi N1.

U samo tjedan dana imamo ovako velike štete, ustvrdila je, i ovako nešto se nije događalo desetljećima. ‘Nema razloga da jedna znanstvena zajednica u DHMZ-u ili u svijetu ne govori istinu, da ne stoji iza svog rada. No, doista bi bilo oportuno da se ova pitanja rasprave s tom zajednicom’, istaknula je Vučković.