HSLS predlaže povećanje neoporezivog primitka studenata sa 15 tisuća kuna na 25 tisuća kako bi se ublažile posljedice inflacije i pada standarda studenata i njihovih roditelja te potaknula sezonsko zapošljavanje, poručila je ta stranka u petak na konferenciji za medije, piše tportal.hr.

”Svjetska ekonomska kriza sve više negativno utječe na pad standarda studenata i njihovih roditelja, koji ih uzdržavaju i omogućuju im školovanje”, rekao je saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, neoporezivi primitak za studentski rad iznosi 63 000 kuna.

Taj iznos sastoji se od neoporezivog primitka u iznosu od 15 000 kn i godišnjeg iznosa osnovnog osobnog odbitka od 48 000 kn.

Prekoračenjem iznosa neoporezivog primitka od 15 000 kn student prestaje biti porezna olakšica roditelja koji ga uzdržava te u tom slučaju roditelji su obvezni vratiti iznos ostvaren kao osobni odbitak.

”HSLS  će u okviru socijalnih mjera zatražiti povećanje trenutačnog praga poreznih olakšica na iznos od 25 000 kn, što će sigurno pomoći našim studentima u poboljšavanju njihova standarda kao i ublažavanju nedostatka radne snage u sezonskim poslovima”, dodao je Klasić.

Predsjednica Mladih hrvatskih liberala Zagreba Gabriela Bošnjak izjavila je da je velik broj mladih koji rade preko student servisa razočaran naplaćivanjem poreza od njih ili njihovih roditelja zbog čega gube motivaciju za stjecanjem radnog iskustva tijekom studija.

”Prije svega, sam ulazak mladih na tržište rada već je obilježen negativnim konotacijama zbog neprilagođenih pravnih normi, kojima se potiče nerad ili rad na crno, što nipošto nije prihvatljiva praksa”, rekla je.

HSLS-ov prijedlog podržala je predstavnica studentske inicijative „300=300“ Dijana Radovniković 

 ”U ovom prijedlogu prepoznajemo priliku za rješavanjem nekih dugogodišnjih problema koji opterećuju najveći dio naših kolega te smo, kao i uvijek, među prvima u borbi za prava studenata”, istaknula je.

Iz HSLS-a naglašavaju da će se ovim prijedlogom potaknuti poduzetništvo među mladima i doprinijeti  povećanju njihovih ekonomskih sloboda i životnih prilika, piše tportal.hr.