Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara donijela je Odluku o raspisivanju Javnog poziva za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama iz svoga Proračuna. Javni poziv je raspisan 1. ožujka 2022. godine te je za njega bilo osigurano 60.000,00 kuna. Na njega se javilo 12 udruga, s 25 prijavljenih programa koje će izvesti ili organizirati ove godine i time znatno pridonijeti kulturnom životu našeg grada.

Predstavnik Bjelovarsko-bilogorske Matice umirovljenika

Kako su završene sve pripremne radnje Povjerenstava te je donesena Odluka o odobravanju i raspoređivanju jednokratnih financijskih potpora, potpisivanje Ugovora je održano jučer (srijeda, 1. lipnja) u prostorijama Centra udruga grada Bjelovara, u bjelovarskoj Masarykovoj ulici. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici udruga, predstavnici Grada Bjelovara, ali i predstavnici Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara.

Ugovor potpisan sa smiješkom na licu

Naglasimo kako se uz samo potpisivanje Ugovora moglo ponešto saznati i o svim budućim aktivnostima koje bjelovarske udruge planiraju realizirati do kraja 2022. godine, a također, kao zaključak ove priče vam donosimo razmišljanja Borisa Abramovića – predsjednika bjelovarskih Zajednica u kulturi, odnosno Igora Brajdića – zamjenika bjelovarskog gradonačelnika. 

Miruška Lončar – predsjednica Češke obeci Bjelovar

–Prema Odluci Skupštine od 28. prosinca prošle godine, Proračun Zajednica u kulturi grada Bjelovara iznosi 70.000,00 kuna. Od tog iznosa je 60.000,00 namijenjeno za programe i projekte udruga članica. Od 1. dana mjeseca ožujka ove godine, kada je raspisan Javni poziv pa sve do početka mjeseca svibnja prikupljali su se potrebni dokumenti. Pristiglo je 25 prijava, a potom je 19. svibnja održano Povjerenstvo za ocjenjivanje koje je donijelo financijske prijedloge. Isti su doneseni prema ocjenama programa. Stoga je tog istog 19. svibnja donesena Odluka o Javnom pozivu koja je bila prijedlog Povjerenstva i koju sam ja kao predsjednik Zajednice potpisao.

Aplicirano je 12 udruga, a neke od njih su: Likovno udruženje Bjelovar, HORKUD „Golub“ Bjelovar, bjelovarski puhački orkestar, Matica umirovljenika Bjelovar, Češka obec Bjelovar, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije, KUD Bjelovar te Zajednica Mađara grada Bjelovara. Sva sredstva će biti isplaćena uoči samih održavanja programa – ovo su Abramovićeve riječi.

Predstavnica Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije

–Drago mi je što sam imao priliku prisustvovati potpisivanju Ugovora o dodjeli financijskih sredstava bjelovarskim kulturnim udrugama. Nikoga ne bih posebno izdvajao jer smatram da zajedničkim snagama radimo puno toga dobroga kako bismo pokrenuli naš Bjelovar. Naravno, uvijek treba težiti boljemu, odnosno još neke stvari treba popraviti. No, upravo zbog toga smo ovdje. Odlično funkcioniramo, radimo zajedno, često smo u kontaktu, a tako to uvijek i treba biti.

Uvijek sam na raspolaganju i naglasio bih jedno – da nema kulturnih udruga Bjelovar ne bi bio to što je. Dakle, svi zaslužuju velike pohvale te sam siguran kako će se i u budućnosti nastaviti promocija Bjelovara kroz rad naših kulturnih udruga. Isto tako, za kraj bih se zahvalio gospodinu Abramoviću – kazao je Brajdić.

Dragutin Hubak iz bjelovarskog Športskog plesnog kluba “H8”