Jedna zanimljiva priča dolazi iz Baranje, točnije Općine Popovac, a donosi ju slavonijainfo.com.

Riječ je o popularnoj temi o kojoj se voli puno pričati u svim jedinicama lokalne samouprave, demografiji. I dok većina općina i gradova prvodi simbolične mjere, baranjska Općina Popovac otišla je korak dalje.

Uveli su između ostaloga sufinanciranje polaganja vozačkog ispita učenicima završnih razreda srednjih škola. Za tu mjeru Općina izdvojit će 70 tisuća kuna za tekuću godinu. Princip sufinanciranja je s maksimalno 50 posto refundacije prethodno uplaćenih iznosa, a odnosi se na osnovni broj voznih sati, liječnički pregled te po jedan izlazak na ispit.

Financijski iznosi kojima ova Općina „ngarđuje malde obitelji je isto tako i više nego solidni. Za svako rođeno dijete daje se 5 tisuća kuna. Sufinancira se i kupnja stambenog objekta za mlade obitelji s 25 tisuća kuna po zahtjevu za što su ove godine izdvojili 100 tisuća kuna, a sva sredstva podijeljena su u tri mjeseca od otvorenja natječaja..

Sve studente stipendiraju s 500 kuna, osnovnoškolcima osiguravaju kompletan radni pribor, a srednjoškolcima 750 kuna za kupovinu udžbenika. Onima koji žive u učeničkim domovima Općina daje 500 kuna, a studentima za smještaj 250 kuna bez obzira radi li se o privatnom smještaju ili domu.

Inače Općina Popovac prema zadnjem popisu stanovništva ima 1 502 stanovnika i od popisa iz 2011. Godine igubila je 582 stanovnika, pa su ove demografske mjere uvedene kako bi se što više mladih zadržalo na području općine.