Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina u utorak u 9 sati počinje državna matura za koju se ove godine prijavilo 29.879 pristupnika, a maturanti će stečeno znanje provjeravati tijekom pet ispitnih tjedana.

Sukladno kalendaru ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ljetni rok ispita državne mature trajat će od 31. svibnja do 27. lipnja.

Prvi tjedan ispita u utorak, 31. svibnja, otvaraju testovi materinskih jezika nacionalnih manjina – češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog (viša i niža razina) te ispit iz grčkog jezika koji je u 14 sati.

Idući dan, u srijedu, na redu su eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, također u 9 sati, a u 14 se piše latinski jezik (viša i niža razina).

U četvrtak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik, a ispit za obje razine počinje u 9 sati. U petak ujutro polažu se obje razine njemačkog jezika, a u 14 sati vjeronauk i etika. 

Drugi tjedan mature u ponedjeljak, 6. lipnja, otvara ispit iz biologije u 9 sati, a taj dan u 14 sati još se pišu obje razine španjolskog. U utorak ujutro polaže se geografija, a poslijepodne obje razine talijanskog.

U srijedu, 8. lipnja, na redu je politika i gospodarstvo ujutro, a kasnije obje razine francuskog. U četvrtak se prvo piše likovna umjetnost, a zatim logika, a u petak, 10. lipnja, prvo informatika pa povijest.

Treći tjedan mature počinje u ponedjeljak, 13. lipnja ispitom iz psihologije u 9 sati, a slijedi glazbena umjetnost u 14 sati. U utorak su na redu prvo fizika pa filozofija poslijepodne, a u srijedu kemija pa kasnije sociologija. 

Četvrti tjedan mature rezerviran je za ispite hrvatskog jezika. Test iz hrvatskog za obje razine piše se u 9 sati u četvrtak, 23. lipnja, a esej se piše idući dan, u petak, isto u 9 sati. 

Državna matura završava u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitima iz obje razine matematike koji počinju u 9 sati. 

Provedba ispita odvijat će se prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ove će godine u vrednovanju ispita državne mature sudjelovati 593 ocjenjivača.

Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja.  Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna, piše tportal.hr.