Prvi batat koji je posadila obitelj Bertek iz Štefanja bio je s ciljem uvođenja zdrave namirnice u prehranu sinu koji je imao zdravstvenih problema.

Naime, dobili su savjet od jednog kućnog prijatelja kako će mu u problemima s gušteračom pomoći upravo batat.

Krenuli su za početak sa sto sadnica i malo po malo povećavali proizvodnju da bi danas na svom polju imali zasađeno tisuću sadnica ove biljke.

Zanimljivo je kako i sadnice sami proizvode. Iako je na početku bilo problema puno su im pomogla iskustva drugih uzgajivača do kojih su najviše došli putem interneta.

Kada su krenuli s proizvodnjom, mnogim sumještanima batat je bio nepoznanica, no zahvaljujući obitelji Bertek danas je on sastavni dio obroka, osim njima i njihovoj obitelji, i susjedima, prijateljima i poznanicima.

– Kada su smo krenuli s proizvodnjom svi su nas gledali s dosta čuđenja. Sada smo, mogla bih reći, batatom zarazili cijelu okolicu – kazala nam je Ankica Bertek.

Sve što proizvedu bez problema i prodaju. Zbog dobre kvalitete stekli su svoje redovne kupce.

– Imamo otvoren OPG tako da batat prodajemo na kućnom pragu. Imamo svoje stalne kupce iz raznih dijelova Hrvatske ali i iz Slovenije. Sve što proizvedemo na kućnom pragu i prodamo. Velika prednost naše proizvodnje je jer je sve ekološki, ništa ne špricamo i ne koristimo nikakve kemikalije i sve radimo ručno i to su naši kupci prepoznali – rekla nam je Ankica.

Uzgoj batata često se poistovjećuje s uzgojem krumpira, iako uopće ove biljke nisu u rodu.

– Batatu treba sto dana da bi od sadnice koju stavimo u zemlju došli do ploda za branje. Najgore je na početku kada se posadi onda se mora redovito zalijevati, ali kad krene rasti i kada se razgrana onda više nema problema s njime. I ono što je bitno reći da mu ne smetaju visoke temperature – kazala nam je Ankica i dodala da svako zalijevanje traje oko dva sata.

U prosjeku svaka sadnica batata daje oko tri kilograma ploda, ali i to ovisi kakva je godina.

– Jedne godine imali smo jedan batat koji je bio težak oko 5,5 kilograma, ali ima ih i manjih i većih – kazala je.

Vrsta batata ima jako puno, više nego jabuka, čak 400 vrsta i raste diljem svijeta. Obitelj Bertek na svom imanju uzgaja četiri vrste, a zadovoljni su i njegovom isplativošću.

– Isplati se njegov uzgoj jer koliko dobijemo na kraju za batat na ovoj, ne tako velikoj površini, kukuruza bi trebalo znatno više posijati na puno većoj površini da dobijemo na kraju koliko dobijemo za batat – kaže Ankica.

Ankica ističe kako ima želju kada suprug ode u mirovinu proširiti još malo proizvodnju, a ako se na to odluče, kupaca im sigurno neće nedostajati.

– Suprugu još malo nedostaje do mirovine pa razmišljamo malo proširiti. Pošto su nam dva sina otišla, najmlađi je s nama, ali on je u radnom odnosu. Nismo ni jednog sina prisiljavali da ostane na poljoprivredi. Jedno vrijeme smo imali krave što je bilo katastrofa. Na početku je bilo dobro ali na ovu cijenu mlijeka proizvodnja je neisplativa – kaže Ankica.

Kada se govori o batau, valja reći da je on nešto slađi i sadrži više prirodnih šećera od krumpira, ističe se po otpornom škrobu koji osigurava sitost i snižava glikemijski indeks obroka, što ih čini izvrsnim izvorom energije.
Također je izvor vlakana, antioksidansa, vitamina C i posebno vitamina A (retinol), a također osigurava dobre količine kalija, magnezija i kalcija.

– Od njega stvarno svašta možete pripremiti, npr. kremšnite, možete sirovog na salatu, lišće isto možete koristiti, dobar je u juhama, pecivima, neki od njega rade kruh – dodaje Ankica.

Osim batata ova vrijedna obitelj uzgaja i jagode, bundeve, tikvice i razne vrste graha, sve na ekološki način.