12.6 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Đuro Šalamunec iz Bojane od predsjednika Milanovića dobio orden Reda Danice hrvatske

Nove vijesti

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je 78 dobrovoljnih darivatelja krvi, a jedan od njih bio je i Đuro Šalamunec iz Bojane, prigradskog naselja Grada Čazme.

Đuro je krv počeo davati još daleke 1980. godine kada je bio u vojsci kako bi dobio dva dana nagradnog, koliko se u vojsci dobivalo za svako darivanje krvi, kako bi  što više skratio vojni rok. Nakon vojnog roka počeo je raditi u bjelovarskoj Česmi i nastavio s darivanjem ove dragocjene tekućine. Pauzu u darivanju imao je samo za vrijeme Domovinskog rata, kojega je bio sudionik, zbog preporuke liječnika da branitelji koji su na ratištu ne darivaju krv. No, nakon Domovinskog rata, Đuro je nastavio i došao je sada već do 116 puta kako je darivao krv za što je dobio orden Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

– Nitko od nas, darivatelja krvi ne ide darivati krv zbog priznanja. Daruješ krv da pomogneš, a priznanja dođu kako dođu – rekao je Đuro koji je osim ovog ordena dobio još samo zlatnu značku DDK za 100 davanja krvi.

– Lijepo je od predsjednika i od države što prepoznaju zasluge nas davatelja krvi, a ja ću krv nastaviti davati dok god ću biti dobrog zdravlja jer potrebe za krvlju uvijek ima – kazao nam je na kraju Đuro Šalamunec.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika