Bez obzira uzgajate li cvijeće ili povrće u svom vrtu ili samo želite imati lijep travnjak, korov će se neminovno pojaviti, a njegovo uklanjanje je zasta Sizifov posao. Umjesto agresivnih, toksičnih kemikalija, pokušajte s domaćim, organskim pripravkom za koji su vam potrebna tri sastojka iz smočnice. Jednostavno je, a učinkovito

Ocat je jedan od najboljih saveznika kod čišćenja doma, a osim što uklanja tvrdokorne mrlje od kamenca, pomoći će vam i da se riješite upornog korova.

Kako ocat ubija korov

Kiselost octa igra ključnu ulogu u obračunu s korovom. Naime, kiselina u octu razgrađuje stanične stijenke i uklanja vlagu iz korova, uzrokujući njegovo odumiranje.

Ocat sadrži razinu kiselosti koja može pomoći u uklanjanju korova bez utjecaja na okolne biljke, no trebate oprezno prskati. Iako ocat ubija korov, riječ je o neselektivnom herbicidu, što znači da neće samo ubiti korov već i okolne biljke s kojima dođe u dodir. Najbolje je korov tretirati po sunčanom vremenu jer će uz pomoć sunčeve svjetlosti ocat biti još učinkovitiji, odnosno brže će spaliti lišće.

Kako napraviti tekućinu

Ocat je ključni sastojak tekućine kojom ćete se riješiti korova, no najbolje će funkcionirati u kombinaciji s deterdžentom za posuđe i soli. Pripravak ćete napraviti tako da pomiješate jednu šalicu soli, jednu veliku žlicu deterdženta za posuđe i 4 litre običnog alkoholnog octa. Sol i ocat otopit će stanične stijenke biljke, a deterdžent pomaže da smjesa učinkovitije obloži lišće. Što je ocat kiseliji, to će biti učinkovitiji. No iako je ovaj pripravak napravljen od proizvoda za kućanstvo, ipak bi bilo pametno nositi rukavice prilikom rukovanja kako biste zaštitili kožu od bilo kakve potencijalne iritacije. Također, nikad ne prskajte kad je vjetrovito jer riskirate da poprskate sebe, ali i druge biljke, piše tportal.hr.