Održana je druga, ujedno i završna konferencija projekta Zaželi – Uključi se! II. u sklopu programa Zaželi programa zapošljavanja žena.

Nositelj projekta je bio Grad Čazma, a partneri su bili Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Čazma te Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Čazma.

U projektu je bilo zaposleno 17 žena, pripadnica tzv. „ranjivih“ skupina jer je cilj, kao i u prvom projektu Zaželi – Uključi se! bio povećati zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja s ruralnog područja.

Projekt je bio ukupne vrijednosti 1.540.300,10 kuna, započeo je početkom prošle godine, zaposlene žene započele su s radom 1. veljače 2021. i završile 31. siječnja ove godine.

– U tom razdoblju kroz projekt djelatnice su pomagale i brinule se za ukupno 152 starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Zaposlene žene su obavljale poslove vezane uz održavanje i čišćenje doma i okućnice, pomagale su u pripremi obroka, nabavljale su i dostavljale namirnice i druge kućanske potrepštine te ponajprije pružale psihosocijalnu pomoć kroz razgovor i druženje i druge poslove ovisno o potrebi korisnika – kazao je o projektu voditelj Ivan Tomašević koji je dodao kako je u vremenu provedbe korisnicima podijeljeno ukupno 1 224 paketa s higijenskim i kućanskim potrepštinama ukupne vrijednosti 61.000,00 kuna.

Za ovaj program riječi hvale imao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak istaknuvši kako je realiziran na obostrano zadovoljstvo korisnika i zaposlenika.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i voditelj projekta Zaželi Ivan Tomašević

– Do mene je došao glas da je taj projekt uspješan i da su korisnici izuzetno zadovoljni vašim radom. Ono što su istaknuli zbog čega su najzadovoljniji je zato što ih je netko obišao i razgovarao i što su dobili pažnju naše zajednice – rekao je Pirak i najavio kako će se Grad Čazma prijaviti za novu fazu provođenja ovog projekta.

– Odradili smo dva projekta i idemo ususret novom. On će sada biti na šest mjeseci i to će biti prelazni program, zatim očekujemo onaj veliki gdje bi neki mogli pronaći posao. Plaća je minimalac i to nisu veliki novci, ali mislim da je dobro da se provode ovakvi programi jer svi na neki način od njega imamo korist – dodao je Pirak.

Zajedno sa svojim korisnicima djelatnice proživljavaju i dobre i loše trenutke. One su im liječnici, psiholozi, kućne pomoćnice, zapravo sve, tako da rastanak na kraju projekta korisnicima jako teško pada i za njih predstavlja pravu katastrofu.

Iako je ovaj program završio i djelatnice formalno više ne rade u sklopu njega ostale su desna ruka svojim korisnicima koji najčešće nemaju nikoga i upravo one nastavljaju svoju brigu za njih i bez ikakve novčane naknade.

– Korisnici imaju puno pitanja zašto se program nije nastavio i zašto je prekinut i tko će im sada pomoći. Kroz vrijeme se zbližimo s tim ljudima kao da su nam obitelj. Bude tu i suza i svega, i na terenu ima svašta kao u svačijem životu i svačijoj kući. Kada dođemo u tuđu kuću mi ništa ne mijenjamo, mada mislimo da bi nešto mogli popraviti i olakšati korisnicima život ali mi zato nismo tu, naš je posao da radimo što nam oni kažu. Mislim da se program treba nastaviti jer ima puno starih i nemoćnih koji nemaju obitelji ali i onih koje obitelj ne posjećuje – rekla je Ivanka Baković jedna od djelatnica.

U sklopu projekta proveden je za žene koje su na njemu radile i program obrazovanja/osposobljavanja sa svrhom utjecaja na njihovu radnu aktivnost te povećanje njihove zapošljivosti nakon završetka projekta. U užem izboru bila su određena zanatska zanimanja, no žene su se odlučile za osposobljavanje za poslove računalnog operatera. Program osposobljavanja je proveo CUK IZ Bjelovara.

– Jako nam je drago što smo sudjelovali u ovom projektu ponajprije zbog socijalnih karakteristika projekta prema krajnjim korisnicima. S obzirom na to da je jedan od ciljeva projekta aktivno zapošljavanje žena drago nam je i moram istaknuti da je čak trinaest polaznica sudjelovalo u programu osposobljavanja za računalnog operatera. Nadam se da će se time približiti tržištu rada i da su povećale svoje kompetencije, posebice digitalne, koje se sada jako cijene – istaknula je Ivana Hrpalo voditeljica općih poslova u CUK-u koja je polaznicima i uručila svjedodžbe.