Slađan Lipovec, samostalni književnik iz Dereze, prigradskog naselja Grada Čazme zadnja dva mjeseca s učenicima Osnovne škole Čazma provodio je radionice u sklopu projekta kojeg je sam osmislio pod nazivom (RE)kreirajmo SvijEt poezijom. O kvaliteti projekta svjedoči i činjenica da je bio prepoznat i od  Grada Čazme, ali i od Ministarstva kulture i medija RH.

– Projekt je temeljen na mom prijašnjem iskustvu budući da sam i prije dvadesetak godina vodio takve radionice, tada sa srednjoškolcima u Čazmi i Bjelovaru. Sama ideja za projekt je došla još u vrijeme kada su vladale epidemiološke mjere, čak smo i prvu radionicu održali s maskama, ali na sreću maske su s vremenom pale i otvorili smo put poeziji – kazao je Lipovec i dodao kako mu je ovo bilo izvrsno iskustvo koje ga je vratilo u mlade dane.

– Učenici, polaznice i polaznici bili su sjajni i odlično smo surađivali. Pola radionica odradili smo na otvorenom što je bilo dobro i što se tiče međusobnog druženja i što se tiče druženja s knjigom, ali i prirodom – rekao je i zaključio da je siguran kako će neki od polaznika završiti u književnosti ili oko nje.

Najbolje pjesme koje su učenici, polaznici projekta napisali, javno su sami pročitali u petak 20. svibnja ispred Gradske knjižnice Slavka Kolara.