18.8 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

“Stjepan Radić i Česi” – povjesničar i bohemist Marijan Lipovac održao predavanje u Narodnoj knjižnici Petar Preradović

Nove vijesti

Stjepan Radić i Česi naziv je predavanja koje je povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva održao sinoć u Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar.

Stjepan Radić, hrvatski političar, je krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio najveći popularizator hrvatsko-čeških odnosa. Radić je u Hrvatskoj popularizirao češki jezik i kulturu, pisao češke gramatike i rječnike i zagovarao političku suradnju Hrvata i Čeha kako bi se zajedno izborili za svoje nacionalne interese u sklopu Austro-Ugarske. U 2021. godini raznim događajima obilježena je 150. obljetnica rođenja.

 – Radić je smatrao da ako se Hrvatska želi pomaknuti naprijed trebaugledati na pozitivne uzore u Europi, a kao pozitivan uzor smatrao je upravo Češku. Rekao je da su Česi dovoljno slični Hrvatima, da bi Hrvati ugledajući se na Čehe mogli izbjeći neke greške koje su oni napravili i ugledati se na to kako se izgrađuju moderna društva, kako se godpodarski podići, jer Češka je i tada bila gospodarski razvijenija nego Hrvatska iako je imala manje političke autonomije od Hrvatske u sklopu  Austro-Ugarske. Radić je poticao Hrvate da uče češki, čitaju češke novine, odlaze u Češku, radio je ono što danas radi Hrvatsko-češko društvo kao udruga. Smatrao je da bi to bilo korisno za Hrvatsku, a možemo reći da je to njegova trajna poruka i za danas. Danas je Češka jedna napredna zemlja u koju se Hrvati u puno toga mogu ugledati, ako želimo da Hrvatska bude što bolja i uređenija država – rekao je Marijan Lipovac.

Predavanje je održano u organizaciji Hrvatsko-češkog društva, Češke obeci Bjelovar i Narodne knjižnice “Petar Preradović”.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika