Da je voda zaposlenima u javnom linijskom prijevozu došla do grla ponovili su još jednom na velikom prosvjedu koji je održan u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i sindikata zaposlenih u javnom linijskom autobusnom prijevozu ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata Hrvatske Mladen Novosel kazao je da radnici traže veće plaće, sigurnost radnih mjesta i potpisivanje sektorskog kolektivnog ugovora, no i uređenje javnog linijskog prijevoza za što je krajnji rok je bio prosinac 2019. godine.

– Prijevoz na razini županija, javnolinijski prijevoz nije profitabilna vožnja, to nije vožnja turista i izleta , to je vožnja onih ljudi koji imaju minimalne plaće, koji primaju socijalne pomoći i onih koji ne mogu plaćati visoke cijene karata. Naš je ključni interes sektorski kolektivni ugovor na razini javnog linijskog prijevoza da svi radnici ali i poslodavci moraju poštivati minimalnu razinu usluge – kazao je Novosel.

Rekao je i kako su javni linijski prijevoz uvele samo dvije županije, zagrebačka i Koprivničko-križevačka koje su zbog toga dobile po prstima jer su se držale zakona.

–  Ostale županije su taktizirale zbog lobiranja i interesa onih tvrtki za koje je pitanje koliko imaju zaposlenih i osnovnih sredstava i kojima je zamirisalo 700 milijuna kuna koje se na razini jedne godine moraju namijeniti za osiguranje javnog linijskog prijevoza – kazao je Novosel koji je nakon sastanka s ministrom Butkovićem dodao kako jamstvo za očuvanje radnih mjesta i dobivanje većih plaća nije dobiveno te da se borba  nastavlja prema onima koji trebaju ugovore sklopiti, a županima je poručio da krenu u realizaciju i daljnju provedbu usluga.

– Sindikati će u narednim danima, ako će biti potrebno, napraviti štrajk na razini svih županija, ali ne za agregatore i platforme – poručio je na kraju.