Foto: Početak projekta Zaželi u Štefanju 2018. godine

Prva faza projekta „Zaželi“  započela je u srpnju 2018. godine i trajala je 30 mjeseci. Vrijednost projekta je bila 1.261.369,30. Partneri u projektu su bili Centar za socijalnu skrb Čazma i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar dok je u sklopu projekta bilo zaposleno 7 radnica i jedan voditelj projekta.

– Moram reći da se prošli projekt Zaželi koji je uspješno završen pokazao kao velika pomoć i potreba na području naše općine kao i cijele Republike Hrvatske i zato se moram zahvaliti Vladi koja je odlučila da ovaj projekt ide dalje jer je zaista dobra stvar za sve one koji, nažalost, možda žive sami i u lošim uvjetima i treba im pomoć. Mi ćemo se svakako javiti na novi natječaj i pokušati ponovno zaposliti 7 naših žena koje bi se brinule o četrdesetak korisnika – rekao je načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović .

Inače, za treću fazu projekta Zaželi osigurano je 200 milijuna kuna, a prijave se počinju primati od 25. svibnja u 9 sati, dok je Poziv otvoren do 31. kolovoza ili  do iscrpljenja raspoložive financijske omotnice.

Da su potrebe u Općini Štefanje zaista velike govori i podatak da je na kraju kroz prošli projekt usluge zaposlenih žena koristilo gotovo 70 korisnika kojima su radnice pomagale u čišćenju stambenog i vanjskog prostora, pripremi obroka, dostavi namirnica, lijekova, higijeni, plaćanju računa, a možda i u onom najbitnijem od svega bile su tamo da s njima razgovaraju i skrate im dane koje sami provode u samoći.

– S obzirom da nam je takav sastav stanovništva, pretežno su to ljudi starije životne dobi, Općina je osjetljiva na sve njihove potrebe koje imaju. Redovno pratimo rad umirovljeničke udruge, osigurali smo i božićnice, jednokratne naknade za naše umirovljenike s nižim mirovinama. Pokušavamo se prilagoditi da njima bude što bolji, jednostavniji i ugodniji život u našoj općini – kazao je načelnik Štefović.