24-godišnji Mislav Gleich, osim što još uvijek studira komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s druge je strane autor koji je upravo objavio svoj četvrti roman. Nakon prošlogodišnjeg hita Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea, ovajje student u nakladi Despot infinitus objavio Veliku nevolju oca Dickersona: priču iz Colorada. Otac Dickerson punokrvni je žanrovski roman inspiriran filmovima braće Coen, Guya Ritchieja, a u stilskom smislu romanima Charlesa Dickensa, Winstona Grooma i Stephena Kinga.

Radnja priče smještena je u proljetni i sunčani Colorado, gdje jedne noći pijani ateistički pop Dickerson (dobro ste pročitali: ateistički pop) slučajno nasmrt gazi pješaka. Ispostavi se da je pješak mafijaš koji je sa sobom nosio pola milijuna dolara kako bi izvršio značajnu transakciju. Dickerson će u pijanstvu ukrasti novac i napraviti cirkus od mjesta zločina, te pobjeći natrag u pitoreskni gradić Shandsville da se pritaji. No, jednom kad drugi mafijaši saznaju za propalu transakciju, i sami će odjuriti u Colorado da iskamče novac iz ateističkog popa. U sve će se uplesti jedan priglupi šerif koji će pogrešno zaključiti da je pregaženog muškarca usmrtila sotonistička sekta, a pojavit će se tu i jedan seljak sa sačmaricom, Billy Newell, koji će i sam htjeti lovu.

Dakle, naglasak ove knjige jest na kompleksnom zapletu, šarolikim i ekscentričnim likovima, te pozitivnoj poruci. Prema Gleichu, pripovjedač u tekstu inspiriran je Groomovim Forrestom Gumpom, dok je lik poročnog popa Dickersona baziran na Ebenezeru Scroogeu iz Dickensove Božićne priče. Sve u svemu, čitatelji mogu očekivati zabavan i urnebesan roman prikladan za nadolazeće sunčane dane. Zasad se roman može nabaviti u Hoću knjigu, Ljevku, Mojoj knjižari, Knjižari Dominović, itd., a s vremenom dolazi u knjižnice.

Da je Gleich novo relevantno ime na našoj književnoj sceni, te pritom vrijedan čitanja, govori u prilog činjenica da je nedavno prihvaćen u Društvo hrvatskih književnika (DHK) kao njihov najmlađi član. Jedino što preostaje jest nabaviti njegov najnoviji roman i saznati je li se otac Dickerson uspio izvući iz velike nevolje u koju je upao.