U petak 13. svibnja uspješno je održana humanitarna šetnja Sigurna kuća OŠ Ivanska za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Učenici 7.b razreda potaknuti pričom o Sigurnoj kući u sklopu preventivnog projekta Pričama pomažemo djeci, odlučili su organizirati humanitarnu šetnju i prikupljenim novčanim prilozima pomoći svim žrtvama nasilja u obitelji, prvenstveno ženama i djeci.

Tijekom godine u OŠ Ivanska obilježavaju se razni prigodni datume. Obzirom da se bliži obilježavanje Međunarodnog dana obitelji, učenici su dobili ideju da povežu humanitarne aktivnosti s udrugama koje pomažu potrebitima. U medijima često slušaju o nasilju u obitelji pa su potaknuti tim društvenim problemom istražili udruge i zadruge u lokalnoj zajednici. Svoju ideju podijelili su sa Socijalnom zadrugom Pružimo ruke iz Bjelovara i oni su se odazvali na poziv te podržali njihovu ideju. Osigurali su učenicima, učiteljima, stručnim suradnicama, odgojiteljicama u vrtiću te građanima edukaciju pod nazivom Kako prepoznati obiteljsko nasilje. Edukacija je održana u Društvenom domu u Paljevinama u suradnji s Udrugom žena Paljevine.

Učenici su pripremili promotivni štand i postavili ga ispred škole, izradili logo humanitarne akcije, ulaznice za šetnju, naljepnice za majice za sve sudionike te letke pod krilaticom Nije svaka kuća dom. Svoju akciju promovirali su i putem medija. U humanitarnoj šetnji sudjelovali su svi učenici OŠ Ivanska, učitelji i ostali djelatnici, polaznici Dječjeg vrtića Ivančica sa odgojiteljicama, Udruge žena iz Paljevina i Samarice te građani. Ukupno je prodano 205 ulaznica i prikupljen je značajan novčani iznos. U šetnju je, kao znak podrške, s učenicima išla i predstavnica Socijalne zadruge Pružimo ruke Mihaela Boltižar.

Humanitarnom šetnjom sudionici su poslali snažnu poruku, a to je da nasilju u obitelji nema mjesta.

Izvor: OŠ Ivanska