S ciljem sprječavanja velikih požara na samom početku njihovog nastajanja i sprječavanja velikih materijalnih šteta koje nastaju uslijed njih Vatrogasna zajednica Grada Čazme u suradnji s Gradom Čazma odlučila je nabaviti aparate za gašenje požara i podijeliti ih u svim domaćinstvima na području grada.

Ove godine nabavljeno je 400 vatrogasnih aparata i vrijednost investicije je sto tisuća kuna.

Nastavak je ovo dugogodišnjeg i kontinuiranog ulaganja u vatrogastvo kaže gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

– Mislim da je jako dobro što je naša Vatrogasna zajednica kroz ovaj program podjele vatrogasnih aparata građanima dodatno pojačala sustav vatrozaštite na našem području. Znamo da je intervencija na početku požara iznimno bitna i zaustavljanje njegovog širenja na samom početku. Ovi vatrogasni aparati uvelike će doprinijeti tome i mislim da je njihova nabava i podjela jako dobra odluka – rekao je gradonačelnik Dinko Pirak i dodao kako je cilj da kroz pet godina svako domaćinstvo na području grada ima vatrogasni aparat u svom domu.

– Za sada je dvjestotinjak aparata na terenu i svake godine nabavljat ćemo nove aparate. Na području grada imamo oko tri tisuće domaćinstava koliko ćemo u konačnici i nabaviti aparata kroz pet godina – dodao je.

Osim podjele vatrogasnih aparata u planu je i pojačan rad vatrogasaca na samom terenu, posebice dobrovoljnih kako bi se građane kroz razgovor educiralo ne samo što napraviti u slučaju požara već i kako spriječiti njegovo nastajanje.

– Mislim da je tu jako važno da se dobrovoljna vatrogasna društva posvete preventivi i svake godine obilaze domaćinstva, ne samo ova koja imaju aparate već sva. Trebamo se vratiti onoj preventivi kako se to radilo nekad. Sve će to pomoći da dobijemo bolji i efikasniji sustav nego što je to bio do sada – kazao je Pirak.

Aparati će biti podijeljeni u trideset i šest prigradskih naselja i dijelom u Gradu Čazmi. U prosjeku svako naselje će dobiti desetak aparata. Ta brojka će ovisiti o veličini svakog prigradskog naselja.

– Kod podjele gledali smo da aparate podijelimo u kuće gdje žive dobrovoljni vatrogasci i gdje su ljudi koji znaju raditi s tim aparatima. Uvjet je da taj aparat bude dostupan ne samo tom domaćinstvu gdje će biti smješten već i da susjedi imaju mogućnost doći do tog aparata, da taj aparat nije negdje pod ključem. Ujedno smo nabavili i naljepnice koje će se nalijepiti na poštanski sandučić ili ogradu da se zna da je u tom dvorištu vatrogasni aparat tako da i vozači kojima se automobil zapali znaju da u tom dvorištu imaju dostupan vatrogasni aparat i da ga mogu koristiti – rekao je glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Čazme Tihomir Brnjanec.

Na području Grada Čazme djeluje četrnaest dobrovoljnih vatrogasnih društava u kojima je osamdesetak operativnih vatrogasaca koji su osposobljeni za intervencije i ispunjavaju sve uvjete koji su propisani Zakonom o vatrogastvu da mogu biti ispomoć članovima Javne vatrogasne postrojbe kod intervencija.