Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u ovoj godini financijski će participirati u projektima regionalnog razvoja i razvoja lokalne zajednice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u iznosu nešto manjem od 4,4 milijuna kuna. Toliki je, naime, iznos sredstava odobren općinama i gradovima koje su sudjelovale unutar dva poziva i programa resornog ministarstva.

Za program podrške regionalnom razvoju, koji je predviđen za lokalne jedinice koje se prema stupnju razvijenosti nalaze u V. skupini, Vlada RH osigurala je 13 milijuna kuna. Ministarstvo je odobrilo 43 projekta, a iz Bjelovarsko-bilogorske županije, među rijetkima, sredstva je povukao Grad Daruvar za projekt sanacije nogostupa u ulici Krste Frankopana u Daruvaru i to u iznosu od 330 tisuća kuna.  

Osim Grada Daruvara, tu je i Bjelovarsko-bilogorska županija, kojoj su po projektnom prijedlogu odobrena sredstva u iznosu od 270 tisuća kuna za sanaciju dijela krovišta lječilišnog hotela Termal i sanaciju poda terapijsko-rekreacijske dvorane.

Program održivog razvoja lokalne zajednice iznosi 60 milijuna kuna. Odnosi se na lokalne jedinice koje su prema stupnju razvijenosti stekle status potpomognutog područja. Ministarstvo je odobrilo ukupno 258 projektnih prijedloga, od kojih je 17 iz Bjelovarsko-bilogorske županije ukupne vrijednosti od 3,76 milijuna kuna.

150 tisuća kuna odobreno je za tehničko i gospodarsko održavanje nerazvrstane ceste u Velikom Trojstvu-Vinogradska II. Iznos od 160 tisuća kuna dobila je Općina Velika Pisanica za projekt Cesta suradnje.

Na iznos od 170 tisuća kuna za svoje projekte mogu računati općine Hercegovac i Štefanje. Sredstva su odobrena za uređenje mjesnog doma u Ladislavu i adaptaciju društvenog doma u Blatnici.

Nešto veći iznos od 180 tisuća kuna dobile su općine Končanica i Berek za uređenje okoliša oko društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu i za adaptaciju društvenog doma u Kostanjevcu.

Općina Severin dobila je pak 190 tisuća kuna za VI. fazu izgradnje poslovno društvene građevine.

240 tisuća kuna dobili su Općina Velika Trnovitica za I. fazu rekonstrukcije nogostupa u Velikoj Trnovitici i Grad Grubišno Polje za sanaciju i rekonstrukciju nogostupa u ulici Mate Lovraka u Velikim Zdencima.

Iznose potpora od 250 tisuća kuna osigurale su općine Veliki Grđevac, Šandrovac, Dežanovac, Nova Rača i Rovišće. Iznos od 250 tisuća kuna dobila je za kandidirani projekt i Bjelovarsko-bilogorska županija te  Grad Garešnica. Projekti koji će biti financijski potpomognuti s 250 tisuća kuna  su sanacija i modernizacija nogostupa u ulici Ignaca Franciškovića –faza I, modernizacija nerazvrstane ceste Ravneš – Borovice – Kašljavac, rekonstrukcija prilazne ceste prema groblju u Ivanovom Polju, građenje građevine javne i društvene namjene-dom Drljanovac I faza,  građenje nogostupa u naseljima Rovišće i Kraljevac, uređenje sportske dvorane Velika Pisanica i rekonstrukcija nerazvrstane ceste u naselju Garešnički Brestovac.

Najveći iznos od 330 tisuća kuna osigurao je Grad Čazma za energetsku obnovu područne škole Vrtlinska.