U Prokljuvanima pored Čazme u subotu 7. svibnja počela je nova sezona na Grunteku. Gruntek je prvi digitalni vrt u Hrvatskoj koji građanima, ali i tvrtkama, nudi mogućnost da u nekoliko klikova unajme vlastiti ili zajednički vrt, o kojem brinu njihovi poljoprivrednici.  Na 22 hektara zemljišta pripremljen je prostor za vrtove budućnosti, piknik zonu, roštiljanje, radionice i edukacije, a s obzirom na broj Zagrepčana koji su došli na otvorenje sezone, „vrtovi budućnosti“ imaju sjajnu budućnost.

Početak nove sezone na Grunteku je obišao i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak koji je rekao kako je malo tko u početku vjerovao u uspjeh ovog projekta.

– I sam sam, moram biti iskren, bio skeptičan da bi to moglo funkcionirati na ovaj način jer čovjek koji je ovo osmislio ne dolazi sa „zemlje“ i poljoprivrede. Prokljuvani su puni Zagrepčana, vjerujem da je to projekt za budućnost, a mislim da je to i šansa za sve nas – rekao je Pirak.

Tino Prosenik osnivač Grunteka kazao je kako nakon prve sezone kada je sa svojim timom ušao u ovaj projekt nije imao nikakvog iskustva i završili su sa 260 korisnika, dok je ove godine interes povećan odmah na početku.

Tino Prosenik osnivač Grunteka i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

– Očekujemo oko 2,5 puta veći broj vrtova od prve godine, ali nudimo novije i bolje proizvode i mislim da ćemo egzekuciju ostvariti sigurno puno bolje nego prošle godine – kazao je Prosenik i dodao kako korisnicima nude petnaestak kultura koje pokrivaju interes tržišta.

– Ono što smo uveli novo je da osim personaliziranog vrta od 50 m2 i 8 gredica nudimo i tzv. zajednički vrt koji je namijenjen ljudima koji nisu planirali dolaziti na Gruntek uživati u berbi povrća i piknik zoni nego žele samo svoju dostavu i oni nemaju u tim zajedničkim vrtovima kontrolu što točno dobiju, ali svakog tjedna dostave dobiju jedan miks svježeg ekološkog povrća.

Proizvodnja se odvija pod budnim okom tehnologa Krunoslava Kovačića koji je odgovoran za svu proizvodnju, njemu pomaže tim od troje ljudi iz okolice i tim radnika iz Nepala koji od ove godine živi u Čazmi i radi na Grunteku.

– Što se budućnosti Grunteka tiče ove godine je cilj doći do 800 vrtova, možda i tisuću, a iduće godine se puca na puni kapacitet od preko 2 tisuće vrtova. Nakon toga počet će nicati novi Grunteki po Europi – optimistično je najavio Prosenik.