U atriju bjelovarskog muzeja je jučer (petak, 6. svibnja), u 19 sati otvorena premijerna manifestacija pod nazivom „Rapsodija svile i čipke“ koja će, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara trajati tri dana. Istu je otvorio bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić pa će Bjelovarčanke i Bjelovarčani moći uživati u izrazito bogatom programu. Naime, otvorenje same manifestacije je također označilo i otvaranje dvaju izložbi. Jedna nosi naziv „Grad na svili“, dok je drugoj ime „Nit vodilja čipke u Gudovcu“. Nadalje, prilikom otvaranja, osim Brajdića pozdravni govor je održao ravnatelj Gradskog muzeja Milan Pavlović, svoje predavanje je imala profesorica s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Irena Šabarić, a bio je tu i muzejski kustos Tomislav Matić. Isto tako, Nada Makar se kratko osvrnula na svoje tridesetogodišnje oslikavanje svile, dok je predsjednica udruge žena Gudovac Vesna Belošević progovorila o izradi čunčane čipke.

Samo dio prekrasnih radova gudovačkih žena

Cjelokupni događaj je upotpunio nastup gudačkog ansambla Glazbene škole Vatroslav Lisinski Bjelovar, a kažimo kako će dvije spomenute izložbe biti otvorene u subotu (7. i nedjelju 8. svibnja) od 10 do 17 sati. Svi posjetitelji će imati mogućnost kupnje rukotvorina i sav je prihod namijenjen dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar. U sklopu ove hvale vrijedne manifestacije će biti održane i dvije predstave. Ona namijenjena djeci – „Dabrov čamac“, koju izvode mali Gudovčani je na rasporedu u nedjelju u 11:00, dok će ona za odrasle imena „Život je lutrija“ koju izvode Gudovčanke biti izvedena s početkom u 17:00 sati. Između predstava će se, od 16:00 sati održati modna revija „Rapsodija svile i čipke“, i to uz zvukove filmske glazbe koju izvodi gudački ansambl bjelovarske glazbene škole.

Pred svima okupljenima su zasvirali članovi bjelovarske Glazbene škole

Dakle, ovdje će svatko tko voli kulturu pronaći nešto za sebe te moći itekako uživati. Kao zaključak vam donosimo izjave gospođa Belošević i Makar, kao i fotogaleriju.

–U ovoj je priči riječ o svili koja se nekada proizvodila u našem Bjelovaru kada je carica Marija Terezija dala proglas da se zasade dudovi. Dakle, to je naša kulturna baština te smo je mi željele oživjeti na ovaj način – oslikavanjem marama i dodavanjem detalja našega grada kako bi to bio jedan lijep poklon i kako bi se to moglo iz Bjelovara ponijeti kao suvenir. Također, tu je i čipka koja je tradicijska te se upliće u nakit i odjevne predmete. Čvrsta je, trajna te se može jako dugo nositi – rekla nam je Belošević.

Vesna Belošević; predsjednica udruge “Žene Gudovac”

–Već dugi, dugi niz godina oslikavam svilu. Još u vrijeme kada se teško dolazilo do podataka kako se to radi, trudeći se, pokušavajući, usavršila sam zanat te i dalje radim. Nije teško pronaći niti boje niti svilu za rad. Sve se lako pronađe i radi. Marame su za sve prilike. Dakle, mogu se nositi uz svečanu odjeću, ali, isto tako i uz sve ostale odjevne kombinacije. Stoga su uvijek dobrodošle – poručila je Makar koja uživa u starom zanatu oslikavanja svile.

Nada Makar s još jednom članicom gudovačke udruge