Šestoga dana mjeseca svibnja (petak) je na rasporedu BOK-a bila predstava zagrebačkog Teatra &td pod nazivom „Mjesec dana na selu“. Predstava je izvedena u bjelovarskom Domu kulture, a riječ je o djelu ruskog književnika Ivana Sergejeviča Turgenjeva. Redateljica je Anastasija Jankovska, dok se u glumačkim ulogama nalaze: Judita Franković Brdar, Sven Jakir, Dean Krivačić, Laura Bošnjak i Kristijan Petelin.

Inače, ovo je lirska komedija koju Turgenjev zapliće na tipičan ruski način što znači da je riječ o ladanjskoj priči u kojoj dokolica ostavlja dovoljno prostora za duhovna, odnosno ljubavna iscrpljivanja kojima njegovi junaci bespoštedno izlažu sebe te svoje bližnje. Glad za ljubavlju, uzvišenim osjećajima i duhovnim senzacijama nadilazi bilo kakve obzire. Nadalje, u ovom strastvenom kolu svatko je meta svakome. Osjećaji su u svakom slučaju eksplozivni, bez obzira koliko su nestalni i spremni na potpunu promjenu smjera ako potreba to zatraži.

Likovi nisu spremni ništa žrtvovati drugome ili za drugoga, nisu sposobni podnijeti nikakvu patnju, a čak ako je i podnose, ona se ne podnosi iz potrebe da se čini drugome neko dobro. Više je to izraz vlastite nemoći da se čovjek otrgne žuđenom objektu, ili ugodnom snatrenju u romantičnom krilu svjetske boli.

Stoga, zaključak svega ovoga jest taj da su ovdašnji ljubitelji kulture imali priliku gledati jednu jako zamršenu, intrigantnu priču, priču koja, to je sasvim jasno budi veliku zainteresiranost svakim svojim trenutkom te već sada očekujemo buduće predstave s ogromnim nestrpljenjem.