U bjelovarskom Domu kulture je jučer (četvrtak, 5. svibnja) odigrana predstava zagrebačkog HNK naziva „U agoniji“. Redatelj je Ivica Buljan, a glumačku postavu čine: Krešimir Mikić, Nina Violić, Livio Badurina, Ksenija Marinković te Ivan Colarić. Radnja ove drame odvija se 1922. godine, u Zagrebu, u galanterijskom salonu Laure Lenbach, i to u vrlo kratkom vremenu. Nadalje, Lenbach, propali austrougarski oficir, pijanac te kartaš, traži od svoje žene Laure novac koji mora vratiti toga dana do 19 sati, no ona ga ne posjeduje. Lenbach joj prijeti samoubojstvom, ali Laura se na to ne obazire. Tada se u njihovu svađu upliće i advokat Križovec, inače Laurin ljubavnik, da bi na kraju prvoga čina Lenbach posegnuo za pištoljem te se ubio.

Okupljeni gledatelji predstavu su gledali bez daha; foto: CUK Bjelovar

Drugi čin najprije donosi policijski očevid, a potom se prati razgovor Laure i Križovca u kojemu se zapravo otkriva njihova ljubavna priča. Poslije uzaludnih molbi upućenih svom ljubavniku, Laura, shvativši da ipak ne može računati na njega, zgrabi Lenbachov pištolj i čini samoubojstvo. Međutim, taj pomalo melodramski zaplet samo je tanka ljuštura sjajne psihološke studije o braku, vjernosti, prevari, zaljubljivanju, odgoju, društvenim običajima, položaju žene te borbi za financijsku sigurnost.

Još jedna od mnogih intrigantnih scena; foto: CUK Bjelovar

Dakle, mnogobrojna publika u Bjelovaru je i ovoga puta mogla istinski uživati u jednom pravom klasiku hrvatske glumačke scene, nastalog prema knjizi Miroslava Krleže pa se već sada veselimo nadolazećim predstavama na 19. BOK Festu.