Posljednjih godina sve je veći interes i potreba roditelja za produženim boravkom djece u osnovnoj školi.

Budući da su roditelji zaposleni, ne žele ostaviti dijete bez nadzora samo kod kuće, a nemaju pomoć bake, djeda ili drugih rođaka, pa se sve češće odlučuju upravo za ovu mogućnost.

Produženi boravak organiziraju škole koje imaju odgovarajući prostor, a uglavnom je predviđen za učenike 1.i 2. razreda, u nekim školama i za 3.razred, a iznimno još i za učenike 4.razreda.

Da postoji potreba roditelja za produženim boravkom i u Osnovnoj školi Čazma čulo se od vijećnice Gordane Jančić na aktualnom satu 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Čazme.

– Mi smo tijekom prošlog tjedna u školi imali preglede djece za upis djece u prve razrede. Niz roditelja postavio je pitanja u vezi organiziranja produženog boravka za učenike prvih razreda i učenike nižih razreda osnovne škole. Promišlja li grad dok za to dođe vrijeme o organiziranju produženog boravka za učenike u Osnovnoj školi Čazma? -pitala je Jančić.

Vijećnica Gordana Jančić

Da su potrebe stvarne i neupitne za produženim boravkom slaže se i gradonačelnik Dinko Pirak, ali Grad Čazma do sada na organiziranje takve pomoći roditeljima nije moga puno napraviti jer osnivačka prava nad školom su bila na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– U ovom trenutku se bavimo prijenosom osnivačkih prava s Bjelovarsko-bilogorske županije na Grad Čazmu. Tim povodom održali smo sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s pomoćnikom ministra. Na sastanku je sudjelovao i župan Marušić i započeli smo proceduru prenošenja osnivačkih prava. Trenutno su razgovori u Ministarstvu financija i nakon toga kada se riješi i ta stepenica dolazi na red ugovor o preuzimanju. Hoće li sve biti gotovo početkom školske godine, što bi htjeli da se dogodi, ili početkom iduće kalendarske godine, ne znam. Moja želja je da našu osnovnu školu preuzmemo što prije – kazao je Pirak.

Gradonačelnik Dinko Pirak

Nakon preuzimanja osnivačkih prava u Gradu su najavili niz projekata koji su vezani uz školstvo. Jedan od njih je i izgradnja nove zgrade škole pored postojeće koja bi osigurala jednosmjenski rad, a svoje mjesto bi pronašao i prostor za produženi boravak.

– Novi prostor će nam pružiti dodatne kapacitete u kojima će se moći, barem za početak, napraviti produženi boravak za najmanje učenike, naše prvašiće. Sve je to pred nama, trenutno smo u prenošenju prava pa kada to završimo idemo u realizaciju svega onog što smo zacrtali – najavio je Pirak.