U povodu Dana hrvatskih vatrogasaca, blagdana sv. Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, župan Marko Marušić primio je glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića i izaslanstvo županijske Vatrogasne zajednice na čelu s predsjednikom Silvestrom Štefovićem i glavnim vatrogasnim zapovjednikom Bjelovarsko-bilogorske županije Josipom Hegerom. Razgovaralo se o aktualnom stanju u županijskom vatrogastvu i mogućnostima unaprjeđenja međusobne suradnje.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije i u svoje osobno želim vam čestitati blagdan sv. Florijana, Dan hrvatskih vatrogasaca i ovom prigodom naglasiti iznimno dobru suradnju između Bjelovarsko-bilogorske županije i vatrogasaca s područja naše županije. Želim vam zahvaliti na svemu što činiti za nas i naše građane, ne samo u svom redovnom djelovanju, nego i u svim izvanrednim okolnostima kojih u protekle dvije godine nije nedostajalo, od poplava i potresa do pandemije. U svemu tome ste sudjelovali i pomogli našim stanovnicima i na tome vam veliko hvala – kazao je župan Marušić naglašavajući da ga veseli dosadašnja dobra suradnja, no da treba težiti da ona bude još bolja. Župan je nazočne podsjetio da je u proračunu vatrogastvo gotovo jedina stavka koju se nije smanjivalo.

-Unatoč našoj lošoj financijskoj situaciji tu stavku nismo smanjivali, jer mislimo da za vatrogastvo jednostavno novca mora biti – poručio je župan naglašavajući da su vatrogascima vrata županije uvijek otvorena. 

Dobru suradnju sa Županijom u svom obraćanju naglasili su i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Silvestar Štefović i glavni vatrogasni zapovjednik BBŽ-a Josip Heger koji je tom prigodom naglasio da na području županije kroz različite vatrogasne organizacije djeluje ukupno 7778 članova od kojih je 1061 operativni vatrogasac. Zadovoljstvo organizacijom i djelovanjem vatrogastva na području županije iskazao je i glavni vatrogasni zapovjednik RH.

-Pratim i dobro mi je poznato sve što kao vatrogasci radite i ovom prigodom želim naglasiti da posebno cijenim vašu suradnju s jedinicama lokalne i područne samouprave i sa svim drugim službama koje čine sustav civilne zaštite. Poštovani župane možete biti ponosni na svoje vatrogasce, kako na profesionalne, tako i na dobrovoljne bez kojih profesionalci teško mogu funkcionirati. Svi zajedno pozvani smo unaprjeđivati sustav vatrogastva i njegovati međusobnu suradnju jer samo u zajedništvu možemo ići naprijed i biti spremni odgovoriti svim zadaćama koje se nađu pred nama – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković čestitajući svim pripadnicima vatrogastva Dan hrvatskih vatrogasaca i blagdan sv. Florijana, njihova zaštitnika.

Izvor: bbz.hr

Foto: Lorenzo Kocijan Pacas