3.7 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Mališani iz Velikog Trojstva dobili novo moderno dječje igralište

Nove vijesti

Nakon izgradnje novog vrtića koji je otvoren prije godinu dana općinska vlast kroz mjeru ruralnog razvoja 7.4.1. osigurala je sredstva i uredila dječje igralište i okoliš kraj vrtića, a sve sa željom stvaranja povoljnih uvjeta za život mladim obiteljima s djecom na području općine Veliko Trojstvo.

Igralište je otvorila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

– Vlada Republike Hrvatske je u zadnje 4 godine izgradila, nadogradila i rekonstruirala oko 500 vrtića. Otprilike dvije milijarde kuna smo uložili u one u koje je najpotrebnije, u našu djecu koja će nam to sve vratiti u našoj budućnosti. Mi smo zajedno s općinom izgradili dio ovog igrališta i ono što nas najviše veseli je da vidimo sretna lica naše djece, vidimo osmjehe i to nam je najbitnije – kazala je Josić.

Općina Veliko Trojstvo odvaja znatna sredstva za demografiju i mlade. U ovogodišnjem proračunu je za tu namjenu osigurano oko 2,5 milijuna kuna. Od ove svote 1,7 milijuna kuna izdvaja se za rad vrtića. Tu su još i sredstva za druge vrtiće koje pohađaju mališani s područja općine, a općina sufinanciranjem pomaže roditeljima. Općina je osigurala i potpore za novorođeno dijete koja iznosi 5 tisuća kuna za svako dijete, potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja, potpore za vrhunska postignuća. Svake godine općina izdvoji sredstva i za darove za svetog Nikolu. Hvale vrijedna je mjera sufinanciranja produženog boravaka u osnovnoj školi. Svojim osnovnoškolcima općina financira nabavku bilježnica i radnih bilježnica. U ljetnim mjesecima Općina sufinancira školu plivanja. Tu je sufinanciranje i javnog prijevoza srednjoškolcima i studentima, za studente su osigurane i jednokratne potpore od 1 500 kuna. Srednjoškolcima je sufinanciran i smještaj u učenićkim domovima.

– S svim ovim nabrojenim nadam se da ćemo biti općina poželjna za mlade obitelji i da ćemo ih privući što više. Vrtić je trenutno pun, 59 djece, plaćamo subvenciju za 7 vanjskih vrtića. Roditelji su zbrinuli djecu u privatne bjelovarske vrtiće, tako da imamo slatke brige kako ga proširiti i u koje prostore ih staviti. Imamo listu čekanja od 23 djece – istaknuo je načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac.

– Bit ovog posla s kojim se bavim je da osiguramo našoj djeci što kvalitetnije i bolje uijete za njihovo školovanje – istaknuo je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i dodao:

– Veseli me što sam danas ovdje na otvaranju dječjeg igrališta, ono što sam naglašavao suradnja općine, županije i Vlade RH urodila je plodom tako je i ovo igralište izgrađeno u svrhu što kvalitetnije mogućnosti djece za odrastanje. Pohvaljujem općinu Veliko Trojstvo na svim mjerama koje čine jer vidimo, ono što me posebno veseli, gdje se traži mjesto više u vrtiću to znači da općina dobro radi, da ima posla i podržavaju mlade obitelji u svom kraju tako da je to ono što me posebno veseli. Mi kao Županija smo unatoč našoj lošoj financijskoj situaciji ove godine podigli naknade za novorođenčad s petsto na tisuću kuna, tako da i mi sa svojim mjerama pokušavamo što više olakšati mladim obiteljima – dodao je Marušić.

Foto: Dražen Kocijan

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika