Braniteljska udruga Klub 2/105 ove nedjelje 1. svibnja organizirala je obilježavanje 27. obljetnice VRO Bljesak odlaskom na Bijele stijene i zapadnu Slavoniju.

Podsjetimo se, Vojno redarstvenom operacijom Bljesak su u vrlo kratkom razdoblju oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo velikosrpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. U Bljesku je između ostalih postrojba sudjelovala i 2. bojna 105. brigade, a tijekom akcije je na Bijelim stijenama poginuo Ivica Obrljan iz Ivanske.

– Već 27. godina obilježavamo Bljesak i pogibiju Ivice Obrljana. Ove godine ponovno obilježavamo u većem obujmu, s obzirom da zbog korone to dvije godine nismo mogli, ali ove godine smo ponovno mogli organizirati masovnije obilježavnje ovog događaja. Mi smo svi pripadnici tzv. Čazmanske bojne, branitelji s područja Čazme, Štefanja i Ivanske, ovdje su s nama pripadnici Kluba 2/105, HVIDRE, Udruge policije Pakraca i Lpika – Podružnica Čazma, ima nas možda i više od stotinjak – rekao je Ivica Bok predsjednik Kluba 2/105.

Ivica Bok – predsjednik KLuba 2/105

Prvo je odana počast poginulim braniteljima kod spomenika u Čazmi, zatim i u Ivanskoj gdje su kod spomenika poginulim braniteljima počast odali uz članove braniteljskih udruga i načelnici općina Štefanje i Ivanska Silvestar Štefović i Željko Mavrin.

Načelnik Općine štefanje Silvestar Štefović, Općine Ivanska Željko Mavrin i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ivanska Darko Turković

Obilježavanje je nastavljeno na Bijelim Stijenama gdje je odana počast Ivanu Obrljanu na mjestu pogibije i obilaskom zapadne Slavonije, a sve završava u Križicu gdje će biti prikazan kratki biografski film o Ivanu Obrljanu, autorice Katice Šarlija.