Višestruko nagrađivana predstava Krešimira Dolenčića u izvedbi varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta „Matijaš grabancijaš dijak“ je jučer (petak, 29. travnja), s početkom u 20 sati, u bjelovarskom Domu kulture otvorila 19. po redu BOK Fest. Naglasimo kako je, uz predstavnike glavnog pokrovitelja festivala – Grada Bjelovara i ostalih sponzora otvorenju također prisustvovala i izaslanica ministrice kulture; Jasna Vaniček-Fila, inače ravnateljica Uprave za medije te razvoj kulturnih i kreativnih industrija.

Vedran Mlikota – poznati hrvatski glumac i čovjek koji rado posjećuje Bjelovar već dugi niz godina

Nadalje, „Matijaš grabancijaš dijak“ je jedan od najintrigantnijih tekstova, kako starije kajkavske drame, tako i starije hrvatske književnosti uopće. Za razliku od drugih drama starije kajkavske književnosti, ova je drama iznimno originalna, izmišljena od samog autora u cjelini, a utjecaji ili uzori iz drugih književnosti u najmanju su ruku toliko udaljeni da bismo mogli govoriti samo o motivskim elementima koji su zajednički cjelokupnoj zapadnoeuropskoj književnosti.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak

Radi se o komadu koji, kako tematski, tako i strukturalno korespondira s današnjim osjećajem svijeta te dramskog pisma. Zanimljivo je da taj komad u HNK-u Varaždin nije bio na repertoaru od 1981. godine, a i nakon toga je rijetko igran na našim pozornicama unatoč činjenici što je riječ o beskrajno intrigantnom te komunikativnom tekstu. Njegova specifičnost upravo jest u spajanju realističkog shvaćanja svijeta i potpuno karnevalskih, farzesknih te negromanskih scena.

Ovogodišnji BOK službeno je otvorio Mlikota

Zaključno, ovo je djelo osvojilo mnoštvo nagrada pa ćemo ih spomenuti:

Nagrada HDDU-a za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji drame

Nagrada HDDU-a za najbolju režiju u kategoriji drame; nagrađen je Krešimir Dolenčić za režiju predstave

Nagrada HDDU-a za najbolje glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina/žene u kategoriji drama; nagrađena je Dea Presečki za ulogu Matijaša

Nagrada za najbolju predstavu Bobijevih dana smijeha 2021. godine

Specijalno priznanje Dei Presečki kao najboljoj mladoj glumici (do 28 godina) za naslovnu ulogu u predstavi

Među Bjelovarčanima očigledno vlada velik interes za kulturu