Foto: Dražen Kocijan

Ovog vikenda u Garešnici se održava natjecanje u pripremi fileka. Natjecanje pod nazivom Tripe Fest se održava u lokalu Kod Bake u Kapelici kraj Garešnice.

Natjecanje traje 2 dana, a kuhače su ukrstili kuhari iz Hrvatske ali i iz susjednih zemalja. Organizatori natjecanja su Gastro akademija iz Garešnice i ljubitelji fileka pod pokroviteljstvom TZ Bjelovarsko-bilogorske županije i TZ Sjeverna Moslavina.

Cilj natjecanja je očuvanje tradicije spravljanja jela od ove namirnice i njegova promocija rekao nam je vlasnik lokala Kod Bake Zdravko Andri i dodao:
– Kako je naš restoran Kod Bake poznat po pripremi fileka, ponajviše špek fileka, široj populaciji najpoznatijeg načina njihove pripreme, odlučili smo se okupiti najbolje kuhare iz naše domovine, ali i inozemstva u namjeri predstavljanja fileka kao namirnice od koje je moguće napraviti raznorazna ukusna jela. Cjelokupan događaj je također zamišljen i kao prvenstvo Hrvatske, pa će to biti još jedan dodatan način predstavljanja našeg restorana. Birat ćemo najbolje kuhare ove namirnice, a došli su nam i masterchefovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije pa i Slovenije. Stoga sve ovo možemo proglasiti „praznikom fileka“ – kazao je Andri.

Nakon današnjeg dana tri ekipe plasirale su se u finale i to Tri pice, Hurtova kuhinja i Monaco Amadeus.

Sutra kuhanje počinje u 11:00 sati dok će proglašenje pobjednika Prvenstva Hrvatske u kuhanju fileka biti u 14 sati.

Foto: Dražen Kocijan