Višestruko nagrađivana predstava Krešimira Dolenčića u izvedbi varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta „MATIAŠ, GRABANCIJAŠ, DIJAK“ večeras, 29. travnja u 20 sati u Domu kulture otvara 19. BOKfest!

„Matiaš grabancijaš dijak“ jedan je od najintrigantnijih tekstova, kako starije kajkavske drame, tako i hrvatske starije književnosti uopće. Za razliku od mnogih drugih drama starije kajkavske književnosti, ova je drama iznimno originalna, izmišljena od samog autora u cjelini, a utjecaji ili uzori iz drugih književnosti u najmanju su ruku toliko udaljeni da bismo mogli govoriti samo o motivskim elementima koji su zajednički cjelokupnoj zapadnoeuropskoj književnosti.

Radi se o komadu koji, kako tematski, tako i strukturalno korespondira s današnjim osjećanjem svijeta i dramskog pisma.

Zanimljivo je da taj komad u HNK u Varaždinu nije bio na repertoaru od 1981. godine, a i nakon toga rijetko je igran na našim pozornicama, iako se radi o beskrajno intrigantnom i komunikativnom tekstu.

Njegova specifičnost upravo jest u spajanju racionalističkog shvaćanja svijeta i potpuno karnevalskih, farzesknih i negromanskih scena.

Predstava je osvojila niz nagrada – nagradu HDDU-a za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji Drame, nagrada HDDU-a za najbolju režiju u kategoriji Drame nagrađen je Krešimir Dolenčić, nagradu HDDU-a za najbolje glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina/ žene u kategoriji Drama nagrađena je Dea Presečki za ulogu Matiaša, nagradu za najbolju predstavu Bobijevih dana smijeha 2021. i specijalno priznanje  Dei Presečki kao najboljoj mladoj glumici (do 28 godina) za naslovnu ulogu.