foto/Grad Čazma

Održana je redovna izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Grada Čazme.

Predsjednica Vatrogasne zajednice Ivana Žugaj i v.d zapovjednik Tihomir Brnjanec osvrnuli su se na rad u 2021. godini te su istaknuli da na području Grada Čazme djeluje 14 dobrovoljnih vatrogasnih društava i jedna javna vatrogasna postrojba. Oni pokrivaju trideset i šest naselja, a na poziv po potrebi djeluju i na području općina Štefanje i Ivanska.

Iz izvještaja o radu za 2021. godinu podnesenog od strane tajnika Ivana Golca vidljiv je utjecaj epidemioloških mjera u aktivnostima vatrogasaca. Izostale su društvene aktivnosti poput obilježavanja obljetnica društava ili vatrogasnih natjecanja.

foto/Grad Čazma

– Odradili smo osposobljavanje za vatrogasca 1 klase koje je završilo 17 polaznika, dok je za dočasnika 1 klase program završilo 32 vatrogasca. Naših šest ekipa bilo je na državnom natjecanju. Održali smo i gradsko natjecanje s 13 ekipa odraslih i 14 djece i mladeži. Nabavljeno je novo navalno vozilo za JVP za što je Vatrogasna zajednica donirala 100 tisuća kuna. Imali smo 79 intervencija. Ono što valja istaknuti je da imamo odličnu suradnju s Gradom Čazma koji je isplatio sva sredstva u iznosu 505 tisuća kuna plus 68 tisuća kuna po posebnim prihodima i donacijama za nabavku opreme za odlazak na državno natjecanje – istaknula je predsjednica Vatrogasne zajednice Ivana Žugaj.

Što se pak tiče dislokacija, u sklopu redovne državne dislokacije vatrogasci Vatrogasci Grada Čazme bili su dislocirani kao sastavni dio državne interventne postrojbe koji su kod intervencija s vozilima ili helikopterom odlazili na područja gdje je bilo potrebe intervenirati.

U tijeku protupožarne sezone 2021.g. izvršeno je pet redovnih smjena s po jednim vatrogascem koji je bio dislociran u DIP Dubrovnik.

Jedna od značajnijih intervencija za Vatrogasnu zajednicu je bio poziv upućen od strane Zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice za sudjelovanje na sanaciji od potresa na području Sisačko – moslavačke županije.

foto/Grad Čazma

Govoreći o planovima za ovu godinu Žugaj je kazala kako u ovoj godini čak pet dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Čazme slave svoje jubilarne obljetnice.

– Planovi koji nam slijede je obilježavanje Svetog Florijana 4.svibnja u Dapcima. U planu imamo nabaviti 400 vatrogasnih aparata u svrhu požarne preventive za područje svih prigradskih naselja, planiramo ih podijeliti u svibnju, mjesecu zaštite od požara. U tijeku je osposobljavanje za vatrogasca, vatrogasca 1. klase i vatrogasne časnike. Dva kandidata poslat ćemo u kamp za voditelje vatrogasne mladeži. Želja nam je da zaživi rad s mladima jer oni su ti koji trebaju nastaviti našu tradiciju vatrogastva na području Grada Čazme. Ove godine 5 doborvoljnih društava trebaju obilježiti svoje jubilarne obljetnice DVD Čazma, Siščani, Vrtlinska, Bojana i Lipovčani – zaključila je Žugaj.

Na skupštini je uručena i plaketa Damiru Margetanu kao počasnom predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Čazme.