Ivana Jurković Pišćević (HSLS) i Slavko Došen (HSLS) / Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Tehnički bankrot i financijska apokalipsa, tim su riječima županijski vijećnici HSLS-a u skupštini BBŽ opisali stanje županijskog proračuna.

Na konferenciji za medije koju su sazvali 2 dana prije održavanja Županijske skupštine koja će se održati u petak prezentirali su svoj stav o trenutnom teškom financijskom stanju Županije i daljnjem zaduživanju iste.

 Na dnevnom redu županijske skupštine većina točaka odnose se na zaduženje županije i prolongiranje zaduženja.

HSLS i dalje daje punu podršku županu Marku Marušiću u rješavanju problema u kojima se Županija našla, a nakon godinu dana na vlasti tek sada se vidi što je naslijeđeno od bivše vlasti.

– Nedospjele obveze u visini od 103 milijuna kuna, manjak prihoda u iznosu od 230 milijuna kuna, još zaduženja. Mi se tu penjemo na ogromne brojke za koje ne znamo kako će se sanirati. Sve to je ptotivno Zakonu o proračunu, članku 119. gdje se kaže da se ne može kratkoročnim kreditima zatvarati kratkoročne kredite. Uvidom u svu dokumentaciju Županije i Županijske skupštine utvrdili smo da se to radi od 2019. godine. Po Zakonu svaka jednica lokalne i regionalne samouprave može biti zadužena za 20%, mi smo 40. To je duplo više od onoga što se tolerira, a u to ne ulaze kratkoročna zaduženja – kazala je HSLS-ova predsjednica Županijske skupštine Ivana Jurković Pišćević i dodala kako 30. travnja sjeda na naplatu 18 milijuna kuna, a ukoliko se to ne podmiri sve ide u blokadu.

Ivana Jurković Pišćević (HSLS) i Slavko Došen (HSLS) / Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Vrijeme je da svi građani Bjelovarsko-bilogorske županije saznaju koliko je loša financijska situacija. I nije da se to radi nakon godinu dana i da će se krenuti prozivati. Sada na početku ove godine krenulo se u izradu godišnjih financijski izvješća svih tvrtki i ustanova u županijskom vlasništvu, pa tako i same Županije. Mi smo i prošle godine upozoravali na loša financijska izvješća za prethodne godine i upozoravali da nešto ne štima. Ne može se toliko zaduživati. Sada vidimo konačno stanje sa 31.12.2021. godine, tu se može reći da se radi o 500 milijuna kuna zaduženja – rekla je Jurković Pišćević.

Slavko Došen je rekao kako su HSLS-u stava da se više ne može raditi kako se radilo dosada, a hoće li podržati daljnja kratkoročna zaduženja za niz županijskih osnovnih škola i ostalih ustanova još se ne zna, jer na to pitanje HSLS-ovci su odgovorili da će do petka imati konačan odgovor na to pitanje.