14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

REFORMA OBRAZOVANJA – Ostaje li Čazma bez gimnazije?

Nove vijesti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uputilo na javno savjetovanje prijedlog odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022/2023.

Prijedlogom je Ministarstvo od ove školske godine odlučilo ukinuti upis u pojedine programe.

Jedna od škola koju su dotakle škare Ministarstva je i Srednja škola Čazma. Naime, prema novom prijedlogu ukinuo bi se smjer gimnazije u Čazmi.

Ovaj prijedlog odluke zaposlenici Srednje škole Čazma smatraju neprihvatljivim u djelu koji se odnosi na broj upisnih mjesta u razrednim odjelima prvih razreda srednjih škola jer kažu da je vidljivo ukidanje velikog broja razrednih odjela što u praksi znači manje mogućnosti za učenike, gubitak radnih mjesta te odstupanje od strateških planova Republike Hrvatske.

– Posebno smatramo sporno ukidanje odjela opće gimnazije u našoj školi s obzirom na specifičnost situacije i činjenicu da je riječ o jedinoj srednjoj školi u gradu. Naime, čazmansku gimnaziju pohađaju učenici iz prigradskih naselja koja su iznimno loše povezana sa samim gradom Čazma. Autobusnih linija je sve manje, a to je jedini oblik javnog prijevoza koji imamo te eventualno dodatno putovanje u drugi grad za učenike znači nekoliko sati putovanja dnevno ako je uopće moguće povezati linije. Istovremeno, nije povećan broj smještajnih jedinica za učenike kako bi im se omogućilo primjereno stanovanje izvan mjesta prebivališta. Sve to znači povećanje troškova putovanja, ali i školovanja općenito za roditelje koji su ionako financijski u nezavidnom položaju. Jasno je da su tako učenici iz prigradskih naselja i manjih sredina dodatno diskriminirani i stavljeni u još nepovoljniji položaj nego je to trenutno slučaj – napisala je ravnateljica Srednje škole Čazma Irena Ivanović u svom dopisu koji je uputila u Grad Čazmu u ime zaposlenika Srednje škole Čazma, moleći očitovanje Grada Čazme vezano uz prijedlog odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja i upoznavanjem lokalne zajednice o ovom problemu i potrebi uključivanja u javno savjetovanje i korištenje svih mogućnosti intervencije.

U školi su i mišljenja da zbog navedenog učenici neće upisivati gimnazijski program nego će se odlučiti na neku strukovnu kvalifikaciju koja im je dostupnija, a da će ovom odlukom potaknuti daljnje iseljavanje iz ruralnih područja.

– Drastično će se smanjiti broj učenika iz lokalne sredine koji nastavljaju školovanje što će se nepovoljno odraziti na razvoj lokalne zajednice jer se sada dio njih vraća u rodni grad završetkom visokog obrazovanja – stoji još u dopisu.

Ako Ministarstvo ne odobri upis ovog razrednog odjela, u sljedeće četiri godine bez posla ostaju po jedan nastavnik hrvatskog jezika, jedan nastavnik povijesti, nastavnik likovne i glazbene umjetnosti, nastavnik latinskog jezika i nastavnik biologije, a pola radnog vremena gube nastavnici engleskog i njemačkog jezika, nastavnik informatike, kemije i filozofije.

Na negativne posljedice ako dođe do ukidanja gimnazijskog programa upozorio je i gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradnoačelnik Čazme Dinko Pirak

-Ja ne moram ni naglasiti koliko bi negativnih posljedica bilo na zajednicu ako se ovakva odluka usvoji. Za mene kao gradonačelnika ovo je alarmantno i moramo se izboriti da se ne dogodi ukidanje gimnazije u Čazmi. Reforme treba raditi u ovoj zemlji ali tako da se život približi građanima koji ovdje žive, a ne da reforme radimo potezom pera i ukidamo neke stvari koji čine našim ljudima, našim mladima dobro. Ako izgubimo gimnazijski razred u srednjoj školi, to će biti poprilično loše za naše učenike. Morat će putovati negdje drugdje ako će htjeti pohađati gimnazijski smjer, a znamo da već imamo problema u istoj školi sa strukovnim zanimanjima koja bi isto trebalo razvijati. Bojim se da će i ovdje neka zanimanja otpadati. Nije dobro da se reforme rade na takav način i sada u tijeku javne rasprave koja će ići, mi ćemo reagirati i uključiti se da zaštitimo interes našeg grada – kazao je Pirak.

Recimo i kako prijedlogom odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022/2023 planira se ukidanja triju gimnazijskih odjela u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i smanjenje gimnazijskih odjela u Ivanić-Gradu.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika