Nezavisna županijska vijećnica u Skupštini BBŽ Ines Šarić u priopćenju se osvrnula na prijedlog Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojim bi se ukinula gimnazija u Srednjoj školi Čazma. Šarić je pozvala Bjelovarsko-bilogorsku županiju da zatraži od Ministarstva da se ovakav poziv povuče iz javnog savjetovanja.

                                  PRIOPĆENJE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uputilo na javno savjetovanje kako bi se između ostalog ukinuo i gimnazijski smjer u SŠ Čazma, ovim putem pozivam županiju BBŽ da zatraži ministarstvo da se ovakav poziv povuče iz javnog savjetovanja.

 Kako je županija BBŽ vlasnik SŠ ona je jedina koja to i može napraviti. Ukidanje gimnazijskog smjera bi značio kraj srednjoškolskog obrazovanja u našem gradu s obzirom da za ostalim smjerovima ne postoji prevelik interes, osim toga na taj način bi se mladim ljudima uskratila mogućnost obrazovanja koja ih priprema za fakultetsko obrazovanje.

Roditelji djece u ruralnim sredinama ne bi imali financijske mogućnosti za slanje djece u udaljene gradove u gimnazije, a osim velikog udara na ionako mala primanja prometna povezanost s većim gradovima iz prigradskih naselja gotovo ne postoji.

Obrazovanje je osnovni element zadržavanja stanovnika te je ustavom RH zajamčeno kao osnovno ljudsko pravo, ukidanje gimnazijskog programa u Čazmi bi stavilo naše građane u nejednak položaj s ostatkom RH.

Još jednom pozivam župana Marka Marušića, resornu pročelnicu Andreu Prugovečki Klepac da zatraže ministarstvo povlačenje ovakvog diskriminatornog prijedloga za građane Čazme iz javnog savjetovanja.

Očekujem da će do petka 29.04.2022. godine kada je zakazana županijska skupština BBŽ ovaj problem biti riješen.

S poštovanjem

Šarić Ines

Nezavisna vijećnica BB