Dnevnik Nove TV donosi novo istraživanje Crobarometra za travanj 2022. godine.

Mjesec na izmaku obilježen je ratom, inflacijom i rastom cijena, još se govorilo o padu letjelice, ali je COVID nakon ukidanja mjera, nakon dvije godine prestao biti dominantna tema.

Rejting od prošlog mjeseca gotovo se mogao preslikati. HDZ je prvi izbor građana s 28,6 posto potpore. SDP gotovo upola slabiji s potporom od 15,9 posto. Možemo! se stabilizirao na svojih 9,1 posto, a slično je i s Mostom na devet posto. Domovinski pokret je na 4,8 posto.

Od ostalih stranaka ispod izbornog praga nema bitnih promjena. Najbliže izbornom pragu je Centar na 2,3 posto. Slijedi Hrvatska stranka umirovljenika s dva posto, HNS je na 1,9 posto s jednim od boljih rejtinga. IDS je na 1,9 posto, a Živi zid na 1,1 posto. HSLS je na jedan posto. Ostale stranke zajedno imaju šest posto, a neodlučnih je 16,4 posto.

Tko je najpopularniji među biračima HDZ-a i SDP-a

Najpopularniji među biračima HDZ-a očekivano je Andrej Plenković s potporom od 88 posto. Slijedi Gordan Jandroković sa 68 posto te Ivan Penava s 40 posto.

Kod SDP-a najpopularniji je očekivano Zoran Milanović s 89 posto, slijedi Tomislav Tomašević sa 73 posto, potom šef SDP-a Peđa Grbin sa 69 posto.

Raste nezadovoljstvo radom Vlade

Nakon kratkog optimizma raste nezadovoljstvo radom Vlade. Sada je taj broj 65 posto. A 28 posto ispitanika je zadovoljno radom Vlade, ne zna sedam posto ispitanika.

Raste i pesimizam pa sad 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Njih 21 posto su optimisti, a ne zna šest posto ispitanika.

Nezadovoljstvo radom predsjednika

Raste i broj nezadovoljnih radom predsjednika. Sada ih je 49 posto i to je rast od šest postotnih poena. Predsjednikovim radom je zadovoljno 45 posto ispitanika i taj broj pada, ne zna šest posto građana.

Ipak, Milanović je i dalje najpopularniji

Predsjednik je i dalje najpopularniji političar, o njemu pozitivan dojam ima 55 posto ispitanika, a negativan dojam njih 39 posto.

Tomislav Tomašević je na drugom mjestu i o njemu pozitivan dojam ima 47 posto ispitanika, a negativan njih 35 posto.

Andrej Plenković je malo popravio osobni rejting pa tako sada o njemu pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika, ali tu je i dalje visokih 54 posto onih koji o premijeru imaju negativan dojam.

Božo Petrov može računati na 38 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 43 negativan dojam.

Ivan Penava ima 34 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 41 posto misli suprotno.

I na kraju, Peđa Grbin malo je popravio imidž kod birača, ali i dalje samo 29 posto građana misli pozitivno o njemu, a 51 posto negativno.

Što muči građane?

Najveći problem građana je gospodarstvo, i to s visokih 20 posto, slijedi nezaposlenost s 14 posto, tu je i korupcija s 12 posto te siromaštvo s 10 posto. Koronu koja je obilježila posljednje dvije godine sada smatra bitnom dva posto ispitanika, a rat u Ukrajini samo 0,5 posto ispitanika.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 987 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke, piše Dnevnik Nove TV.