foto/Lorenzo Kocijan

U organizaciji Udruge žena Gudovac, održat će se “Rapsodija svile i čipke“.

– Želja nam je bila da se povijest svilarstva koja je bila u Bjelovaru dugi niz godina i gdje su postojala 36 tkalačka stana na kojima se izrađivala svila održi bar kroz naše radove. Na tu temu smo održale i radionicu gdje smo učile oslikavati svilu. S obzirom na to da nam je Grad Bjelovar partner, imamo želju da grad ima jednu lijepu uspomenu i da može pokloniti ručno oslikanu maramu s motivom Grada Bjelovara. Zato smo i organizirali izložbu „Grad na svili“. Organizirali smo i “Nit vodilju čipkeu Gudovcu” koja je početak naših radova čipkarstva -rekla je Vesna Belošević, predsjednica Udruge žena Gudovac.

foto/Lorenzo Kocijan, Vesna Belošević predsjednica Udruge žena Gudovac

Rad Udruge žena Gudovac i ovu inicijativu pohvalio je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak koji je najavio da će grad i dalje podržavati ovako dobre projekte i inicijative koje njeguju kulturu, tradiciju i povijest Grada Bjelovara.

– Ni sam nisam znao da imamo takve poveznice sa svilom i izradom čipke kao jednim tradicionalnim hrvatskim brendom. Jako je važno da to osvješćujemo i njegujemo i tu će Grad Bjelovar dati svoj doprinos – istaknuo je Hrebak i zahvalio Udruzi žena Gudovac na radu i sjajnim projektima koje provode na promicanju povijesti Bjelovara.

foto/Lorenzo Kocijan, Vesna Belošević predsjednica Udruge žena Gudovac

– To nemamo često za vidjeti, druge udruge traže novce ali su im projekti u drugom planu. Ovdje su projekti u prvom planu i to sjajni projekti koji promiču našu tradiciju, naše vrijednosti i isto tako vraćaju nas u našu povijest i iz nje izvlače ono sve najbolje što je grad imao – zaključio je Hrebak.

Manifestacija Rapsodija svile i čipke održat će se u Gradskom muzeju Bjelovar od 6. do 8. svibnja 2022. godine. Uz dvije izložbe „Grad na svili“ i „Nit vodilja čipke u Gudovcu“, održat će se i predstava Život je lutrija, dječja predstava Dabrov čamac te modna revija Rapsodija svile i čipke. Organizator svih događanja je Udruga žena Gudovac.