Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma  se i ove godine uljučila u najmasovniju nacionalnu manifestaciju koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige, koja se ove godine održava tijekom četiri dana, od 22. do 25. travnja.

Do 29. travnja u knjižnici možete pogledati izložbu knjiga „O lijepa, o draga, o slatka slobodo…“na temu slobode u književnim djelima hrvatske i svjetske književnosti, dok je onaj najvažniji događaj, gostovanje Nenada Stojkovića i predstavljanje njegovog prvog objavljenog romana „Bezdan u plamenu“ bio u petak 22. travnja.

Nenad Stojković rođen je u Puli. Nakon matematičko-prirodoslovne gimnazije u Puli pohađao je Sveučilište u Bologni gdje je studirao strane jezike i Filozofski fakultet u Rijeci, a radio je kao magistar edukacije engleskog jezika i povijesti, dok je ujedno i prevoditelj i tekstopisac. Ovo mu je bila prva promocija njegovog prvijenca i kako je kazao drago mu je da je bila baš u Čazmi jer je u Čazmi na Natječaju za kratku priču satiru Gradske knjižnice Slavka Kolara 2014. godine osvojio prvu nagradu za priču „Rupa u srcu“.

„Bezdan u plamenu“ povijesni je roman, a Stojković navodi kako mu je želja bila napraviti roman koji će biti zanimljiv čitateljima koji bi se nakon čitanja trebali zainteresirati za povijest.

– Napravio sam pustolovni roman koji je inspiriran poviješću. Nije da ćete učiti povijest iz njega, ali definitivno ćete proživjeti svakakve avanture u njemu. Nikola Zrinski je jedan od glavnih junaka, Sulejman Veličanstveni isto tako, kao i Katarina Frankopan, ima ih više, tako da mislim da će ljudima biti zanimljivo za pročitati, a i naučit će nešto o svojoj povijesti – kazao je Stojković i dodao kako u Hrvatskoj potcjenjujemo svoju povijest i sami sebe dok su se kod nas lomili najveći sukobi civilizacija.

– Recimo, sukob između Nikole Zrinjskog i Sulejmana je odlučio čitavu budućnost Europe i meni je jedan od ciljeva bio da ljudi uživaju u avanturi i epskoj pripovijesti i zainteresiraju za neke stvari i ne gledaju Hrvatsku kao malu i marginalnu državu i da ne gledaju tako naš narod – rekao je Stojković.

U sklopu Noći knjige osim gostovanja Nenada Stojkovića ovoga ponedjeljka je održan književni susret za djecu s Josipom Pjerom Petrlićem koji je predstavio svoju knjigu „Zagonetni tragovi.