U sklopu obilježavanja Dana Općine Nova Rača, danas su se u Novoj Rači okupili konjanici sa svojim konjima na izložbi i blagoslovu konja.

Posebnost je ovo Bjelovarsko-bilogorske županije koja je kod uzgajivača konja pobudila veliki interes.

– Interes je i nas iznenadio, vlasnici konja su nas i danas zvali da bi se prijavili i došli. Danas u Novoj Rači na ovoj izložbi svoje konje dovelo je 35 izlagača. Izlagači su nam došli iz cijele županije i drago nam je što su se na ovu izložbu i posvetu odazvali – kazao je načelnik Nove Rače Darko Knežić.

Foto: Dražen Kocijan

Jedan od sudionika bio je i Stevo Evaj koji ljubav prema konjima gaji od svog djetinjstva.

– Ovaj susret je prekrasan za pogledati. Svi smo jedva čekali da ova pošast završi i da se opet možemo družiti. Žao mi je što i ja sa svojim konjima nisam mogao biti tu ali bit ću drugi put – rekao je Evaj i dodao kako prema njegovim informacijama broj konja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji raste.

– Ima ljudi koji se bave konjogojstvom jer se da lijepo i zaraditi sa konjima. Nije više cijena kao prije ždrijebeta 12 kuna za kilogram, to je ništa. Danas je cijena od 20 do 25 kuna. Talijani plaćaju dobru cijenu, a tu su i poticaji i tko ima više grla moće lijepo živjeti od konja – dodao je Evaj.