Grad Bjelovar ove godine izdvaja dva puta više novca za poljoprivredu nego 2017. godine, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić prilikom predstavljanja gradskih potpora za razvoj poljoprivrede. Naime, portal Gradonačelnik.hr nedavno je objavio da je prema njihovoj analizi podataka FINA-e o izdvajanjima za poljoprivredu u 2020. utvrđeno da se Grad Bjelovar nalazi u Top 10, točnije na 8. mjestu prema porastu subvencija poljoprivrednicima u 2020., a u odnosu na 2017.

Zamjenik je iznio podatke i za ovu godinu, podsjetivši da je Program potpora poljoprivredi na području Grada Bjelovara donesen 2021. za sedmogodišnje razdoblje 2021. – 2027. Programom je planirano 19 mjera. Ove godine za potpore u proračunu je planirano 869 tisuća kuna.

foto/Grad Bjelovar

Grad Bjelovar stalnom komunikacijom i kontaktima s poljoprivrednim proizvođačima usklađuje svoje Programe potpora poljoprivredi s potrebama poljoprivrednih proizvođača pa tako je već ove godine dodatno proširio četiri mjere sa sedam potpora – izjavio je zamjenik Brajdić.

Radi se o mjerama za:

– izgradnju sistema navodnjavanja u plastenicima i izgradnji arteških bunara za njihovo navodnjavanje, (po poljoprivrednom gospodarstvu 10.000,00 kn godišnje),

– uzimanje uzoraka i analiza zdravstvene ispravnosti mlijeka, analiza vode iz izvorišta na poljoprivrednom gospodarstvu (bunar), uzorkovanje jaja peradi na salmonelu,(puni iznos računa bez PDV, četiri puta godišnje)

– deratizaciju prostora za preradu u poljoprivredi, (puni iznos računa bez PDV, dva puta godišnje)

– plaćanje troškova izdavanja sanitarne knjižice (sanitarne iskaznice) koju moraju imati poljoprivredni proizvođači koji prodaju svoje prehrambene proizvode na Gradskoj tržnici Bjelovar (puni iznos računa bez PDV, jedan puta godišnje).

foto/Grad Bjelovar

Zamjenik Brajdić izjave je davao s vlasnicom Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Blaženkom Kolesarić pokraj njenog zakupljenog prostora na Gradskoj tržnici Bjelovar. Naime, ona već nekoliko godina koristi sufinanciranje troškova godišnjeg zakupa prodajnog mjesta i dobiva maksimalan iznos od 1.252,00 kn godišnje za zakup četiri kocke.

Blaženka Kolesarić je izjavila da joj potpora Grada puno znači, budući da je pokrenula ovaj posao nakon odlaska u mirovinu koja je vrlo mala te joj je svaka pomoć dobrodošla.

Izvor: Grad Bjelovar