“Predstava koja nastaje”, 25. travnja u Gimnaziji Bjelovar

U ponedjeljak, 25.4. u 11:30 u Gimnaziji Bjelovar, zaplesat će plesne umjetnice iz raznih gradova Hrvatske, a sve u sklopu prvog dijela POP UP faze projekta razvoja publike KORAK ZA PLES. POP UP FAZA je faza projekta u kojoj umjetnički sadržaj “uskače” u svakodnevni život mladih na mjesta u kojima borave s ciljem mijenjanja svakodnevice na bolje, angažiranije, progresivnije. Kroz formate otvorenih razgovora nakon predstava želja je potaknuti mlade na promišljanje o njihovim potrebama, kulturnim nedostacima u gradu i o novim idejama o stvaranju uvjeta za kvalitetniji kulturni život mladih. 

Projekt “Predstava koja nastaje” odvija se u suradnji Nomadske plesne akademije Hrvatska i dugogodišnjih partnera organizacija, kao i nekih novih suradnika. Ideja projekta je da tijekom više rezidencijalnih boravaka diljem Hrvatske, a u ovom slučaju u Bjelovaru od 20.4. – 25.4., rade na predstavi koja nastaje u novim uvjetima suradnje, metodama nehijerarhijskih odnosa te iznalaženjem novih način i oblika ne samo koprodukcija nego i umjetničkih suradnji i stvaranja novih metoda rada koje podrazumijevaju prvenstveno zajedničko bivanje u kreativnom procesu, osluškivanje grupe i rad bez hijerarhijskih odnosa u kreaciji. „Predstava koja nastaje“ nastaje kroz niz rezidencija koje se odvijaju unutar različitih lokalnih zajednica. Koautorstvo podrazumijeva da su svi sudionici jednako važni voditelji procesa rada te se mijenjaju u vodstvu kreacije i umjetničkog stvaralaštva. Nomadska plesna akademija okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj i kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem nacionalnom društvenom kontekstu. Sudionici rezidencije dolaze iz različitih gradova Hrvatske: Splita, Zagreba, Karlovca, Rijeke i Bjelovara.

Umjetnici koji sudjeluju u “Predstavi koja nastaje” su Aleksandra Janeva Imfeld, Tamara Curić, Koraljka Begović, Melita Spahić Bezjak, Mia Kevo, Irma Unušić, Nives Soldičić, Marin Živković i Saša Fistrić.

KORAK ZA PLES je projekt koji približava suvremeni ples mladim osobama srednjoškolske dobi na području grada Bjelovara. Kroz različite aktivnosti projekt želi potaknuti razvijanje angažirane publike, povezati se s mladima i otkriti im dobrobiti suvremenog plesa za svakodnevni život. Projekt se odvija u partnerstvu Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Umjetničke organizacije SHOOMA uz podršku Ministarstva kulture i medije RH. Kreatorica i voditeljica  projekta je Irma Unušić, samostalna plesna umjetnica i umjetnička direktorica organizacije SHOOMA.