Prije dvije godine u Hrvatskoj je uginulo 57 milijuna pčela, a krivac nikad nije odgovarao. Još uvijek traje istraga Državnog inspektorata.
Ovih dana zabilježen je novi pomor pčela u Međimurju, Podravini i na slavonskom gorju gdje je prema procjenama pčelara opet uginulo na milijune pčela. Uzrok novom pomoru još se ne zna, ali sumnja se na pesticide.
Pčelarska udruga „Bilogora“ Bjelovar za sada nema dojava o trovanju pčela na našem području.

– Što se tiče trenutnog trovanja pčela što čitamo po portalima mogu reći ispred pčelarske udruge Bilogora Bjelovar koja djeluje na području Grada Bjelovara i osam susjednih općina da nismo imali dojava o trovanju pčela – kazao je predsjednik udruge Goran Pranjić.

Na žalost neki ratari špricaju polja uljane repice usred cvatnje dok bi to trebali obaviti dva tjedna prije cvatnje, međutim oni kasne i nesvjesno tretiraju i pčele i tu dolazi do problema.

– Mi imamo tu sreću da iako u okolici Bjelovara i u Bjelovaru imamo velike poljoprivredne proizvođače koji nas obavijeste kada idu u tretiranje. Tako su nas prije desetak dana izvijestili gospodin Feletar i Mrzlečki da će obavljati tretiranje uljane repice protiv štetnika. Pošto smo umreženi mi smo odmah obavijestili sve svoje pčelare, članove udruge da na ovim područjima pripaze na pčele – kazao je Pranjić i dodao kako ono što je najbitnije za istaknuti je da su oni prije deset dana tretirali uljanu repicu koja nije bila u cvatnji. Ovo što se sad dogodilo u Međimurju i na području Slatine, uljana repica već je par dana u cvatnji, pčele posjećuju te cvjetove i onda ako oni idu tretirati te cvjetove uljane repice dolazi do trovanja – pojasnio je Pranjić.

Albert Einstein je rekao da bi u slučaju nestanka pčela čovjeku ostale još četiri godine života na planeti. Zato su zalaganja i rad pčelara od iznimne važnosti ali za opstanak pčela važni su i poljoprivredni proizvođači jer i tu je važna sinergija.

– Naravno da bi i poljoprivredni proizvođači trebali iskazati više pažnje jer od 100 namirnica koje čovječanstvo koristi u njih sedamdeset je uključena pčela što izravno, što neizravno. Samo kad je riječ o uljanoj repici prinosi se povećavaju i do osamdeset posto zahvaljujući pčelama i oprašivanju koje one rade – istaknuo je Pranjić.