Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Danas je u Gradskom muzeju Bjelovar održana prezentacija potkivanja jaja. Tradicija je to koja u bosanko-hercegovačkom mjestu Kreševo traje već tri stoljeća, a danas ovu vještinu zna tek nekolicina mještana. U suradnji Grada Bjelovara i Socijalne zadruge Pružimo ruke te u sklopu manifestacije Pisanicom do Uskrsa mještani Kreševa koji čuvaju ovu tradiciju gostovali su u Bjelovaru i prezentirali ovu vještinu.

Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– U Kreševu su uvijek bili vrsni kovači, radili su razne alate i želeći pokazati svoje umijeće i sposobnosti uradili su i potkovu na potkovano jaje što je bilo nezamislivo. Upravo zato što je potkova veoma tanka, jaje se prije potkivanja oslobodi unutrašnjosti, malo zasuši i onda se potkova pričvršćuje sa čavlićima. Treba biti veoma pažljiv kada se to radi – rekao je Krešimir Gabela, majstor u potkivanju jaja.

Krešimir Gabela / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Tradicija potkivanja jaja je prepoznata u svijetu, ima oznaku geografskog porijekla, a trenutno se priprema dokumentacija prema UNESCO-u ispred federacije BiH da se prizna kao nematerijalna kulturna baština.

Foto: Lorenzo Kocijan Pacas