Grad Bjelovar provodi projekt Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka čiji je cilj unaprijediti socijalne usluge za žrtve obiteljskog nasilja.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.496.675,55 kn i financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Projektom „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravkapočela je uspostava novog modela pomoći žrtvama obiteljskog nasilja na području četiri kontinentalne županije Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. 

Gradonačelnik Dario Hrebak kazao je kako je to hvale vrijedan projekt kojeg će Grad Bjelovar nadopuniti i novcem iz Proračuna kako bi žrtve obiteljskog nasilja imale jedan sigurni smještaj i kako bi bile sigurne da ih nitko neće pronaći na toj lokaciji.

Gradonačelnik Dario Hrebak / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Promijenili smo lokaciju Sigurne kuće, što zbog uvjeta, što zbog toga što veliki dio javnosti zna za tu lokaciju. Našli smo novu lokaciju i gotovo pola milijuna kuna ćemo uložiti u adaptaciju tog novog prostora. Mislim da je došlo vrijeme da žrtve obiteljskog nasilja dobiju adekvatan smještaj ali i smještaj koji je još uvijek relativno nepoznat dijelu javnosti u Gradu Bjelovaru i mislim da to treba tako i ostati – kazao je Hrebak.

Projektom je uspostavljen  i Program SOS, besplatno telefonsko savjetovanje žrtvama obiteljskog nasilja koji  provode sve četiri partnerske udruge „Iris“, „Hera“, „Delfin“ i „SOS“.

Iskrica Strčić predsjednica Udruge Iris i voditeljica Sigurne kuće / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Da je program besplatnog telefonskog savjetovanja zaživio potvrdila je Iskrica Strčić predsjednica Udruge Iris i voditeljica Sigurne kuće.

– 0800 200 033 broj je besplatnog telefona za žrtve nasilja, dežurstva smo proširili, a projekt traje do kraja svibnja. Puni smo nade s obzirom da potreba postoji i ne staje borba za sve ovo što radimo prestankom projekta. Pružat ćemo podršku svim žrtvama obiteljskog nasilja i dalje – kazala je Strčić.